Live! (2007)

Regie: Bill Guttentag | 96 minuten | drama, komedie | Acteurs: Eva Mendes, David Krumholtz, Eric Lively, Katie Cassidy, Jeffrey Dean Morgan, Rob Brown, Jay Hernandez, Monet Mazur, Andre Braugher

‘A script to die for’. Dat zou een mooie omschrijving zijn voor het scenario van ‘Live!’, het laatste project van Oscar-winnend documentairemaker (‘Twin Towers’) en filmregisseur Bill Guttentag. Zijn pseudo-documentaire – laten we het maar gewoon een speelfilm noemen – verbeeldt op rake wijze wat er fout kan gaan wanneer de race om de kijkcijfers de laatste restjes morele verantwoordelijkheid van televisiemakers heeft weten te verwijderen.

OK: het zal nog wel even duren voordat onze samenleving het recht om jezelf op tv van het leven te beroven hoger acht dan de morele implicaties ervan – wat in de film als argument voor uitzending van het programma wordt aangevoerd, maar helemaal onvoorstelbaar is het nu ook weer niet. De manier waarop Guttentag de gewraakte doodsshow in beeld brengt is in ieder geval enerverend genoeg om zijn satire de moeite waard te maken. ‘Live!’ brengt ons de klassieke tragedie van de mens die door hoogmoed ten val wordt gebracht; niet alleen de verliezende kandidaat, ook het personage Katie Courbet is een moderne Icarus, blijkt aan het slot van de film.

Ietwat curieus is de keuze voor Eva Mendes als Courbet, aangezien haar cv wordt gedomineerd door bombshell-vertolkingen in Hollywood-producties. Mendes bijt zich vast in haar rol, maar de focus op haar personage is zo groot en ze wil zich zo graag bewijzen dat het gaat drukken op de kwaliteit van de film, waarvan zij tevens uitvoerend producente is. Een beetje terughoudendheid had Mendes wel gesierd; ook Guttentag valt op dat gebied wel wat te verwijten. De overige rollen hadden beter uitgewerkt kunnen worden en pas aan het slot weet hij de juiste klik met de kijker te vinden. De cynische boodschap van de makers komt over, maar ze laten hier kansen liggen om een meer genuanceerde satire over televisieland af te leveren.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 november 2007