Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)

Regie: Guy Ritchie | 105 minuten | thriller, komedie, misdaad | Acteurs: Jason Flemyng, Dexter Fletcher, Nick Moran, Jason Statham, Steven Mackintosh, Nicholas Rowe, Nick Marcq, Charles Forbes, Vinnie Jones, Lenny McLean, Peter McNicholl, P.H. Moriarty, Frank Harper, Steve Sweeney, Huggy Leaver, Tony McMahon, Stephen Marcus, Vas Blackwood, Sting, Jake Abraham, Rob Brydon, Stephen Callender-Ferrier, Steve Collins, Elwin ‘Chopper’ David, Vera Day, Jimmy Flint, Alan Ford, Ronnie Fox, Sid Golder, Alex Hall, John Houchin, Derek Howard, Danny John-Jules, Bal Jusar, Tim Maurice-Jones, Victor McGuire, Mark Mooney, Suzy Ratner, David Reid, Graham Stevens, Jimmy Tarbuck, Andrew Tiernan, Richard Vanstone, Matthew Vaughn

Eddie heeft een aparte gave. Hij is niet waanzinnig goed in pokeren, maar hij kan moeiteloos de reacties van de andere spelers inschatten op de kaarten die ze in hun handen hebben, daardoor wint hij altijd. En dat gaat al zijn leven lang zo, dus succes gegarandeerd. Samen met zijn drie vrienden Soap, Tom en Bacon besluit hij een flinke slag te slaan. Ieder van de vrienden draagt £25.000 bij, zodat Eddie kan deelnemen aan een exclusief pokerspel voor grote jongens. Om aan dat selecte gezelschap onder leiding van pornobaas Hatchet Harry (P.H. Moriarty) te mogen deelnemen, is namelijk een minimum inleg van £100.000 vereist.

De vrienden kijken alleen naar de grote winst die Eddie zeker voor hen zal behalen en luisteren niet naar de waarschuwingen van Eddie’s vader (Sting) dat ze niet met iemand als Hatchet Harry in zee moeten gaan. Jammer genoeg voor het viertal blijken dit geen loze waarschuwingen te zijn. Hatchet Harry heeft voorafgaand aan het pokeren informatie over Eddie ingewonnen en ervoor gezorgd dat hij Eddie letterlijk in de kaarten kan kijken. Daar komt bij dat hij geholpen door de omstandigheden Eddie dwingt om een lening van £500.000 bij hem af te sluiten voordat hij hem een vernietigende slag toebrengt. Harry’s rechterhand Barry The Baptist (Lenny McLean) zal erop toezien dat Eddie en zijn vrienden binnen een week het verschuldigde bedrag aan Harry voldoen. Als ze in gebreke blijven, zal hij bij alle vier elke dag een vinger afhakken en als die op zijn, is de kroeg van Eddie’s vader aan de beurt.

Het lijkt een tegenstelling, maar ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ is een hele leuke film over kleine en grote criminelen die werkelijk geen enkel geweld schuwen om hun doel te bereiken. Het geweld dat je te zien krijgt, is overigens tot een minimum beperkt, alleen het resultaat is te zien. Het geweld is meer afkomstig van de bedreigingen die worden geuit, vaak zijn die echter zo grappig en idioot dat je vooral het gevoel hebt naar stoute jongens te kijken. En dat wordt ook nog eens benadrukt doordat dit een echte mannenfilm is met een hele vette knipoog. Er komen exact drie vrouwen in voor: een naaktdanseres, een meisje dat voortdurend stoned is op die ene uitspatting van geweld na en de vrouw die het pokerspel leidt, maar die is net zo bijdehand en grofgebekt als de mannen en dat telt dus niet.

Wat ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’ zo grappig maakt, zijn de rare bijnamen en de even rare personages waar ze bij horen, de hopeloos ingewikkelde plotwendingen waarin bij nader inzien meer logica blijkt te zitten dan op het eerste gezicht duidelijk is en natuurlijk het vreemde sfeertje van wij criminelen onder elkaar met de voor een buitenstaander onbegrijpelijke mores en codes. Ook leuk is de running gag dat bijna iedereen steeds weer het geld gaat zitten tellen dat te vaak van eigenaar wisselt om te kunnen bijhouden en de vele kleine grappen, zoals het huisnummer 69 voor de sekstent van Harry. Een echt stoute jongens grap die net als de hele film een beetje melig is, maar vooral leuk. En de snelle, soms onrustige montage in combinatie met allerlei visuele vondsten geeft de inhoudelijke chaos precies goed vorm. Heel erg leuk.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 november 1998
DVD-release: 16 oktober 2013