Lost in Beijing-Ping guo (2008)
Regie: Yu Li | 112 minuten | drama | Acteurs: Tony Leung Ka Fai, Bingbing Fan, Dawei Tong, Elaine Jin, Meihuizi Zeng
“Er is toch wel een klein plekje voor mij ergens in deze grote stad?”, vraagt de ontslagen vriendin Xiao Mei zich af in de film ‘Lost in Beijing’. Hoofdrolspeelster Liu Ping Guo (Bingbing Fan) heeft alles gedaan om het ontslag van haar vriendin tegen te gaan, maar haar baas Lin Dong (Tony Leung Ka Fai) is niet te overreden. Diezelfde baas heeft een veel kleiner hartje dan verondersteld. Hij heeft sex met prostituees ondanks dat hij getrouwd is. Hij runt een massagesalon en doet dat succesvol. Hij en zijn vrouw kunnen geen kinderen krijgen en dat veroorzaakt veel verdriet bij Lin. Op een dag heeft hij seks met Ping Guo, je kunt het ook een verkrachting noemen. Zij blijkt getrouwd te zijn met An Kun (Dawei Tong) die hen toevalligerwijs betrapt tijdens het seksuele samenzijn. Vele scenario’s volgen maar Ping Guo houdt haar kind en Mr. Lin wil het adopteren. An Kun wil hieraan veel geld verdienen en sluit allerlei deals met Mr. Lin.
Arm en rijk, macht en onmacht, liefde en opportunisme en veel seks zijn de thema’s van deze Chinese film. Regisseur Yu Li versterkt het gevoel van verwarring na menig scène in de film door je te laten mee dolen in de enorme metropool. Beijing is een stad waar mensen gemakkelijk verdwaald in kunnen raken. Zo raken ook zijn personages in de film verdwaald in hun wensen en gevoelens. De enige met wie je kunt blijven sympathiseren gedurende de film is Ping Guo, maar zij is dan ook meteen het slachtoffer. Haar liefde is oprecht voor man en kind. Zij is de enige die niet voor zichzelf en niet voor het geld of aanzien gedreven wordt. Het is slechts de liefde voor haar kind die haar uiteindelijk de stap laat maken die noodzakelijk blijkt te zijn.
‘Lost in Beijing’ ontving nominaties voor beste film op de filmfestivals in Berlijn en Bangkok. Het scenario won een ‘honourable mention’ op het Tribeca Film Festival. Yu Li won al eerder belangrijke prijzen en nominaties met zijn films ‘Dam Street’ en ‘Fish and Elephant’. De film wordt vertoond op het Amnesty International Festival. De keuze om deze film voor dit festival te selecteren ligt niet voor de hand. Toch is het een subtiele en goede beslissing, sowieso is het de moeite waard deze film te gaan zien.
Miranda van der Hoek