Love Streams (1984)

Regie: John Cassavetes | 141 minuten | drama | Acteurs: Gena Rowlands, John Cassavetes, Diahnne Abbott, Seymour Cassel, Margeret Abbott, Jakob Shaw, Eddy Donno, Joan Foley, Al Ruban, Tom Badal, Risa Blewitt    

Robert Harmon heeft een paar liefhebberijen die zijn leven volledig beheersen. Hij is geobsedeerd door mooie vrouwen en doet er alles aan om hen voor zich te winnen. Verder neemt hij de hele dag door stevig alcohol in en zorgt er in zijn eentje voor dat de sigarettenindustrie goed blijft draaien. Met zijn woeste manier van leven weet hij zich dan ook geen raad als zijn puberzoon Albie voor een paar dagen bij hem wordt geparkeerd door een ex-vriendin. Robert heeft zijn zoon alleen vlak na de geboorte gezien en doet geen enkele poging om zijn leven aan te passen aan deze voor hem vreemde jongen. Sterker nog, hij dwingt Albie om zich aan te passen aan hem. Als ontbijt biedt hij de jongen die de hele nacht in zijn kleren in een vreemd bed heeft gelegen, een biertje aan. Dit is slechts het merkwaardige begin van een de paar dagen die vader en zoon samen doorbrengen.

Roberts zuster Sarah leidt een al even opmerkelijk bestaan. Geplaagd door allerlei vreemde aandoeningen, zowel geestelijk als lichamelijk, doet ze verwoede pogingen om de voogdij over haar dochter Debbie te krijgen na de scheiding van haar echtgenoot Jack (Seymour Cassel). Maar Debbie wil liever bij haar vader wonen. Ze heeft geen zin meer om met haar moeder allerlei opbeurende plekken te bezoeken, zoals ziekenhuizen en begraafplaatsen. Sarah voelt zich er namelijk beter door als ze in de nabijheid van ziekte en dood verkeert, Debbie allerminst. Ook het vooruitzicht om met Sarah mee naar New York te verhuizen, waardoor ze haar vader amper nog zou kunnen zien, vindt ze afschuwelijk. Door Debbie’s afwijzing raakt Sarah zo van de kook, dat ze op advies van haar psychiater halsoverkop naar Europa reist. Gedesillusioneerd keert ze daarvan terug en strijkt neer in het huis van Robert.

‘Love Streams’ is een zeer eigenzinnige film die vooral boeit door het weergaloze acteerwerk van John Cassavetes en zijn echtgenote Gena Rowlands. Jammer genoeg zit er net te weinig structuur in de film om gedurende de volledige speelduur op alle fronten te kunnen boeien. Zeker de droomsequenties van Gena Rowlands doen het tempo van het verhaal geen goed. Het knagende gevoel blijft dat met een iets strengere schaar de film weliswaar korter, maar veel beter zou zijn geweest.

De aanwezigheid van John Cassavetes is overdonderend. Door alleen al in beeld te komen houdt hij de aandacht vast, je voelt dat er van alles kan gebeuren. Goede en slechte, maar ook volslagen idiote dingen. De scène waarin hij zich stomdronken in de auto vecht van de mooie Susan (Diahnne Abbott) die hij wil versieren en hoe hij vervolgens het stuur op haar verovert, is onvoorstelbaar hilarisch. Deze rare, charmante humor speelt door de hele film heen waardoor de loodzware thematiek prima verteerbaar is.

Ook Gena Rowlands weet wel raad met deze tragikomische sfeer. Als ze in Frankrijk is aangekomen, probeert ze haar bagage ,die letterlijk een berg vormt van hutkoffers en onvoorstelbaar veel tassen, zelf naar de trein te slepen door op haar hoge hakken telkens heen en weer te trippelen. Haar hulpeloosheid is zo passend en geestig verbeeld.

Het mooiste aan ‘Love Streams’ is het eigen universum dat John Cassavetes hiermee heeft weten te scheppen. Je verkeert helemaal in zijn wereld, daar is geen ontsnappen aan. Jammer dat hij op de snijtafel niet net wat kritischer is geweest. dat zou het verschil hebben gemaakt tussen een goede en een geniale film.

Diana Tjin-A Cheong