Lucky Numbers (2000)

Regie: Nora Ephron | 105 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: John Travolta, Lisa Kudrow, Tim Roth, Ed O’Neill, Michael Rapaport, Daryl Mitchell, Bill Pullman, Richard Schiff, Michael Moore, Sam McMurray, Michael Weston, Maria Bamford, Caroline Aaron, John F. O’Donohue, Colin Mochrie, Nick Loren, Jake Fritz, Emmy Laybourne, Ken Jenkins, Andrea Walters, Denalda Williams, Ginger Williams, Craig Lally, Andy Siegel, Frank Riccardi Jr., Carole Androsky, Pat Jordan, Scott Mosenson, Dawn McMillan, Katrina Law, Kim Stutzman, Susie Ewing, Nancy Hopewell, Carmen Ashby, Chris Palmer, Margaret Travolta

Misschien weet je dat John Travolta vliegtuigen en auto’s kan besturen, maar op een sneeuwscooter heb je hem vast nog niet gezien. In ‘Lucky Numbers’ kan dat, al is het pas tegen het einde. Als weerman en publiek figuur Russ Richards heeft Travolta een zeer slecht lopende zaak voor de verhuur van sneeuwscooters. Zijn verkoper Larry (Michael Weston) is een topper, daar ligt het niet aan. De verrassend warme winter in Harrisburg, Pennsylvania is de enige boosdoener. Het drijft de suffige Richards tot het oplichten van de staatsloterij samen met zijn vriendin die de lottotrekking doet. Het verhaal is gebaseerd op een schandaal omtrent de Pennsylvania Lottery Commission in 1980 toen werknemers van de lokale tv-zender de boel probeerden op te lichten door de ballen te verzwaren.

Dat deze zwarte komedie van de hand van Nora Ephron, de regisseuse van onder meer ‘Sleepless in Seattle’ (1993) en ‘You’ve Got Mail’ (1998) is best moeilijk te geloven. Van sympathieke karakters kun je niet spreken en als meeleven met Travolta je moeilijk wordt gemaakt dan is het wel heel erg. ‘Lucky Numbers’ is een matige klucht die maar bij tijd en wijle grappig is.

Travolta moet hier een stapje terug doen en zijn jongensachtige charme inhouden (hij doet hier wel heel kort een vreugdedansje). Dat is jammer, want zeker met hem en een actrice als Lisa Kudrow, Phoebe uit “Friends” kun je veel meer doen. Kudrow speelt Crystal, een opportunistisch en schreeuwerig loterijmeisje (een soort Leontine Ruiters voor het Rad van Fortuin). Het is een eendimensionaal karakter waar de kijker weinig over leert en weinig medeleven voor zal kunnen opbrengen. Ze slaapt eerst met haar getrouwde baas gespeeld door Ed ‘Al Bundy’ O’Neill maar gaat daarna over naar weerman Richards en achterna jagen van zes miljoen dollar.

Stripclubeigenaar Gig (Tim Roth) wordt er bij betrokken en die schakelt het losse kanon Dale ‘The Thug’ (Michael Rapaport) in. Laatstgenoemde slaat er lustig met zijn knuppel op los en zorgt nog voor de meeste lol in het stuk. Hij, verkoper Larry en Michael Moore dan, die een korte, grappige rol heeft als Walter, de neef van Cheryl die de loterijwinst moet gaan innen. Het gedoe met zijn astma aanval is wel leuk gedaan. Bill Pullman ‘Sleepless in Seattle’ (1993) en ‘The Grudge’ (2004) mag opdraven als luie maar mazzelende detective. Na het bekijken van deze cast lijkt het alsof ze hier onderbenut zijn met de beschikbare plot en dialogen. Jammer, maar toch wil je zien of het lukt om de loterijwinst binnen te krijgen met al die kapers op de kust. ‘Lucky Numbers’ heeft dus wel wat te bieden maar het is beperkt. Je ziet hoe het verhaal een hilarische screwball komedie had kunnen zijn waar alles fout gaat en toch goed komt. Zoals ‘Blue Streak’ (1999) bijvoorbeeld. Het einde biedt wat lol met een vrachtwagen en de snowmobiles en de afwikkeling van het verhaal, maar that’s it.

Sarita Koendjbiharie