Mardock Scramble Film 2: The Second Combustion (2011)

Regie: Susumu Kudo | 64 minuten | animatie | Originele stemmencast: Megumi Hayashibara, Kazuya Nakai, Hiroki Touchi

Even een waarschuwing: ga ‘Mardock Scramble: The Second Combustion’ niet zonder voorkennis kijken. Als je het eerste deel – met de catchy titel ‘Mardock Scramble: The First Compression’ – niet gezien hebt, moet je deze dvd of blu-Ray (nog) niet kijken. Dit tweede deel van een beoogde trilogie gaat meteen verder waar het eerste deel eindigde. Dan weet je dat.

‘Mardock Scramble: The Second Combustion’ gaat het verhaal rond Rune verder. De jonge vrouw – een prostitué die uit de dood is herrezen en sindsdien als cyborg voor gevaarlijke zaken wordt ingezet – werkt voor dokter Easter. Samen met Œufcoque Penteano (een levend wapen dat elke vorm kan aannemen) gaat ze op zoek naar haar moordenaar en komt ze een complot op het spoor.

Rune ontsnapt ternauwernood aan een moordaanslag, maar Œufcoque is er erg slecht aan toe. Ten onrechte denkt Rune dat het haar schuld is dat het wapen op sterven na dood is. Easter probeert haar te troosten. Ondertussen is een berekende moordenaar op zoek naar Rune. Een confrontatie kan niet uitblijven.

De kracht van deze trilogie schuilt in het mysterie. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. De rauwe sfeer en de grimmige onderwerpkeuzes – prostitutie, isolatie, eenzaamheid en lotsbeschikking – zorgen voor een ongemakkelijk gevoel. Het verhaal ontvouwt zich in een traag tempo en je weet nooit welke kant het op zal gaan. Een onderhuids gevoel vertelt dat dit nooit goed kan aflopen. Een wereld die zo deprimerend is als die van ‘Mardock Scramble: The Second Combustion’ kan onmogelijk een mooie toekomst bieden aan een tragisch personage als Rune. Toch?

De animatie ziet er overtuigend uit en het vale kleurenpalet geeft ‘Mardock Scramble: The Second Combustion’ een geheel eigen smoel. Vaal, donker én kleurrijk: een bizarre combinatie die wonderwel goed uitpakt. De actiescènes zien er sterk uit, maar het is de karakteruitdieping die deze serie zo goed maakt. Rune ontdekt dat de mensheid ook zo z’n mooie kanten heeft en dat er mensen zijn die om haar geven. De relatie tussen haar en Œufcoque is ontroerend en puur. Je gaat echt om dit vreemde koppel geven.
De ‘bad guy’ die achter Rune aanzit, is geen standaard schurk maar een man met een verleden. Deze reeks denkt in grijstinten en dat maakt ook dit tweede deel de moeite waard voor iedereen die van spannende scifi houdt. Laat het afsluitende deel maar komen dus!

Frank v.d. Ven

‘Mardock Scramble Film 2: The Second Combustion’ verschijnt donderdag 29 november 2012 op DVD en blu-ray.