Me and You and Everyone We Know (2005)

Regie: Miranda July | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Ellen Geer, John Hawkes, Brad William Henke, Miranda July, Jordan Potter, Brandon Ratcliff, Jason A. Rice, Natasha Slayton, Miles Thompson, Najarra Townsend, Carlie Westerman

Een vader die zijn hand in brand steekt om de aandacht van zijn kinderen te trekken, een zesjarige jongetje met een bijzondere internetrelatie en een meisje die een staafmixer voor haar uitzet koopt, dat is ‘Me and You and Everyone We Know’, de eerste speelfilm van Miranda July.

Dat July een videokunstenaar is kun je een aantal keer in de film terugzien aan de manier waarop ze dingen in beeld brengt. Een man die met een muntje tegen een lantaarnpaal tikt, wordt bij July een bijzonder lichtschouwspel.

Het verhaal van de film is eenvoudig, een performance artieste wordt verliefd op een schoenverkoper. Dit simpele verhaal is voor July de kapstok om alle andere karakters in de film een gezicht te geven. Ze zegt zelf dat ze deze film niet had kunnen maken zonder alle verschillende verhaallijntjes, omdat de film anders niet compleet zou zijn. De film is volgens eigen zeggen een manier om aan de wereld te laten zien hoe ze zich ten tijde van de film voelde.
De karakters in ‘Me and You and Everyone We Know’ zijn allemaal eenzame figuren. De gescheiden man met zijn twee zoons, kan maar niet in contact komen met de jongens en de performance artieste, springt bij hem in de auto terwijl ze hem helemaal niet kent. Misschien is hij wel een kindermoordenaar. Mensen hebben volgens July moeite om elkaar te begrijpen en over deze problemen met communicatie gaat haar film dan ook.

De performance artieste en videomaker speelt zelf ook mee in de film. July speelt in feite zichzelf. Ze liet in een interview over de film ook weten dat ze zich niet kon voorstellen dat iemand anders die rol zou spelen. Een ander had de rol waarschijnlijk ook niet beter kunnen spelen dan zijzelf. Ze is met haar grote blauwe ogen een prettige verschijning op het witte doek.

De eerste speelfilm van July heeft al een zegetocht gemaakt langs verschillende filmfestivals over de hele wereld. Zo heeft de film de Camera d’Or gewonnen, de prijs voor de beste debuutfilm, op het festival in Cannes en op het Sundance festival won ze de Speciale Juryprijs. Ook op het Internationaal Film Festival in Rotterdam staat de film zeer hoog in de lijst voor de publieksprijs, en terecht, want de film is een juweeltje.

Wietske Uneken

Waardering: 5

Bioscooprelease: 2 februari 2006