MirrorMask (2005)

Regie: David McKean | 101 minuten | fantasie | Acteurs: Stephanie Leonidas, Gina McKee, Rob Brydon, Jason Barry, Dora Bryan, Robert Llewellyn, Andy Hamilton, Stephen Fry, Fiona Reynard, Nik Robson

‘MirrorMask’ is het debuut van het stripduo Neil Gaiman en Dave McKean. Neil Gaiman is een zeer bekende naam onder stripfanatici dankzij zijn veelgeprezen Sandman reeks. Samen metDave McKean zijn zij ook verantwoordelijk geweest voor de BBC serie ‘Neverwhere’. Met de hulp van de recentelijk vernieuwde Jim Henson Company (Muppets, ‘Dark Crystal’, ‘Farscape’) is deze film tot stand gekomen. ‘MirrorMask’ was de openingsfilm van het Amsterdam Fantastic Film Festival van 2006. Dat de film gelijk de prijs voor het beste debuut in de wacht sleepte, was geen verrassing.

Wat ‘Mirrormask’ zo’n ontzettend bijzondere en mooie film maakt, zijn de fantastische special effecten. Waar in een normale film en Hollywoodkaskrakers computer effecten louter gebruikt worden om iets mooier, groter en realistischer te laten lijken, maakt ‘MirrorMask’ van computeranimatie pure kunst. Van de ene verbazing val je in de andere wanneer je de wezens en de steden ziet. Dit had natuurlijk nooit voor elkaar kunnen komen zonder de onuitputtelijke verbeelding van Dave McKean, die ook grotendeels verantwoordelijk is geweest voor de concepttekeningen. Elk wezen uit ‘Mirrormask’ is een originele creatie en leeft op zijn eigen vreemde manier in de fantasiewereld. Met behulp van de fantastische soundtrack, is ‘MirrorMask’ een heel apart audiovisueel spektakel.

Het enige minpunt aan ‘MirrorMask’ is het enigszins vreemde verhaal en de uitwerking er van. Opvallend is ook dat het verhaal van ‘MirrorMask’ zeer herkenbaar overkomt bij mensen die Neil Gaimans verhalen kennen en de Jim Henson films hebben gezien. Hoewel zeker origineel, heeft ‘MirrorMask’ ook leentjebuur gespeelt bij een aantal verhalen van Gaiman (zoals Coraline) en zit er duidelijk invloed van ‘Labyrinth’ in. Gelukkig wordt dit ruimschoots goed gemaakt door de karakters en hun interactie met elkaar. Over het algemeen komen de karakters realistisch over en zijn hun problemen, zover het kan in een fantasiewereld, echt.

Dit alles is vergezeld met goed en fris acteerwerk. Hoewel normaal gezien kinder- en tieneracteurs vaak belabberde prestaties neerzetten, doet Stephanie Leonidas het zeer goed. Zij is dan ook inmiddels geen tieneractrice meer met haar 22 jaar, en weet verbazingwekkend goed de rol te spelen van iemand vele jaren jonger dan zij is. Ook Jason Barry zet de rol van Valentine leuk en humoristisch neer.

‘MirrorMask’ is een zeer mooi modern sprookje. In een tijd waar kinderfilms stijf staan van pure computeranimatie en Disney creaties, is ‘MirrorMask’ een welkome frisse wind en ook zeer aan te raden voor volwassen kijkers.

Bertine van Hövell