Monster (2018)

Recensie Monster (2018) CinemagazineRegie: Anthony Mandler | 98 minuten | misdaad, drama | Acteurs: ASAP Rocky, John David Washington, Kelvin Harrison Jr., Roberto Lopez, Kelvin Hale, Jennifer Ehle, Paul Ben-Victor, Dorian Missick, Jennifer Hudson, Jeffrey Wright, Tim Blake Nelson,

De jonge Steve Harmon heeft het goed voor elkaar. Afkomstig uit een degelijke familie leeft hij in een brownstone in Harlem, volgt filmklassen op school en heeft een vriendinnetje dat even mooi is als bijdehand. Op een dag maakt Steve kennis met de streetwise James King, net als hij Afro-Amerikaan, maar dan uit een ruiger milieu. Ondanks hun verschillen raken de jongens bevriend. Dan wordt King opgepakt voor een uit de hand gelopen roofoverval. En wie wordt aangewezen als medeplichtige? Steve Harmon.

In het Amerikaanse (misdaad/rechtbank/psychologisch) drama ‘Monster’ volgen we dit verhaal, gebaseerd op de gelijknamige roman van Walter Dean Myers. Hierbij volgt de film twee sporen die elkaar steeds afwisselen. De scènes in het heden spelen zich voornamelijk af in de rechtbank. De scènes in het verleden gaan niet alleen terug naar de noodlottige dag van de overval, maar ook naar Steves dagelijkse bezigheden.

Die sporen verschillen enorm van elkaar. Al zijn de rechtbankscènes niet gedraaid in zwart-wit, toch zien we voornamelijk zwart, wit en (vooral) grijs. Deze statische scènes volgen de logische ordening van het proces. De scènes over Steves verleden zijn kleurrijk en levendig, en lijken meer op een collage. Zo zien we een prachtige fotoshoot, met zijn vriendin op een dak tegen avondschemering. We zien liefdevolle scènes in de huiselijke kring en de filmcolleges op zijn school. Die colleges zorgen voor een metalaag, ook al omdat Steve de scènes over zijn verleden voorziet van een voice-over, waarbij hij de gebeurtenissen beschrijft als een filmscenario.

Die voice-over zorgt voor wat afstand, terwijl de collagevorm de film soms wat rommelig maakt. Maar daarmee is ook alle negatieve kritiek vergeven. Ondanks wat inzakpuntjes, blijft de film over de volle lengte spannend. Tot op het eind weet je niet precies wat op de noodlottige dag is gebeurd, en tot op het einde wachten we op de uitspraak van de rechtbank. De sterrencast, met onder meer Jeffrey Wright, Jennifer Ehle, Tim Blake Nelson en Jennifer Hudson, doet het helemaal voortreffelijk. En dan zijn er nog de stijlvolle en sfeervolle beelden van New York en het lichtelijk controversiële thema (iets met schuld en boete).

Het stijlvolle en geëngageerde ‘Monster’ is zowel inhoudelijk als filmisch de moeite dus wel waard. Daarbij zit de film meer in de hoek van estheet Barry Jenkins dan van activist Spike Lee. Maar vooral zit hij in de hoek van bovengemiddeld goede films.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 7 mei 2021 (Netflix)