Museum Hours (2012)

Regie: Jem Cohen | 107 minuten | drama | Acteurs: Mary Margaret O’Hara, Bobby Sommer, Ela Piplits

Anne reist af naar Wenen omdat haar nicht Janet in het ziekenhuis is opgenomen en in coma ligt. Anne blijkt haar enige bekende familielid te zijn en reist daarom vanuit Canada af naar Europa. Eenmaal daar bezoekt zij het museum en leert zij suppoost Johann kennen wanneer zij hem de weg naar het ziekenhuis vraagt. Dit is het begin van een vriendschap tussen de twee.

Johann laat haar Wenen zien en zo verdrijven zij samen de eenzaamheid. Voor Johann maakt het dat hij de stad waar hij al jaren woont en het museum waar hij al zo lang werkt met andere ogen gaat zien. Anne krijgt een Wenen te zien dat afwijkt van de manier waarop de doorsnee toerist naar de stad kijkt.

‘Museum Hours’ is een film die meer gezien moet worden als een kunstwerk op zicht dan als een normale film. De film werkt niet echt toe naar een climax of ontknoping maar kabbelt langzaam voort. Er zit geen echte verhaallijn in, behalve dan die van Johann die Anne de stad laat zien terwijl haar nicht in coma ligt. De hoofdpersonen hebben geen romantische connectie en ze vertellen nauwelijks iets echt persoonlijks tegen elkaar. Wanneer ze dit wel doen geven ze zelf ook aan dat dit wellicht te veel informatie is. Er wordt vooral gepraat over de stad en het museum en wat voor betekenis objecten en schilderijen hebben en wat voor gevoelens deze bij hen losmaken.

‘Museum Hours’ is een film die heel langzaam wegkijkt, het tempo ligt heel laag en er gebeurt weinig. Het vergt daarom wel enig geduld en het nodige inbeeldingsvermogen om deze film uit te kijken. ‘Museum Hours’ lijkt dan ook alleen geschikt voor liefhebbers van kunst en wat “moeilijkere” films, want de doorsneekijker zal zich na twee uur afvragen waar zij nou eigenlijk naar gekeken hebben.

Sylvia Bakker

‘Museum Hours’ is vanaf donderdag 15 augustus 2013 te zien tijdens Previously Unreleased 2013, onder andere in het EYE Film Instituut.