My Brother (2006)

Regie: Anthony Lover | 102 minuten | drama | Acteurs: Vanessa Williams, Tatum O’Neal, Nashawn Kearse, Christopher Scott, Rodney Henry, Donovan Jennings, Fredro Starr, Talent Harris, Eric Michael Gillett, Michael Luggio, Brian Delate, Basil Pologianis, Nasser Metcalf, Danny Johnson, Roger Shamas, Vatecia L. Little, Roosevelt Davis, Bershan Shaw, Frank Minucci, Abdel Jawad, Len Fero, George Hall, John Keegan, Stephen Savona, Steven Rock, Ted Gerber, Dena Tyler

‘My Brother’ vertelt over een zwarte familie in een achterstandswijk die voor overleven op elkaar aangewezen zijn. Wat bijzonder aan dit verhaal is, is de nadruk die er ligt op de relatie tussen broers James en Isaiah. De eerste heeft het syndroom van Down en is hierdoor aangewezen op de zorg en begeleiding van zijn moeder (Vanessa Williams) en later zijn broer. Een zwart gezin met een kind met Downsyndroom is nog niet eerder zo uitgebreid verbeeld in een speelfilm en dat is een pluspunt van deze film. Eerdere films zoals ‘Rain Man’ en ‘Sling Blade’ bevatten al karakters met een zogenaamde disability zoals het ook wel vaker omschreven wordt. Grote bekendheid bij het publiek kreeg Downsyndroom-acteur Chris Burke in de succesvolle tv-serie ‘Life Goes On’. Ook al eerder in de jaren tachtig konden we een film zien zoals ‘Kids Like These’ en een serie zoals ‘The Fall Guy’ waarin een acteur met Downsyndroom te zien was. In ‘My Brother’ hebben we er dan twee.

Tussen acteurs en actrices zoals Nashawn Kearse, Vanessa Williams en Tatum O’Neal vallen Cristopher Scott en Donovan Jennings extra op en zij spelen hun rollen ook naar behoren. Zeker een knappe prestatie van hun beider inzet en het team dat met hen heeft gewerkt. Lastig blijft wel om die acteerprestatie goed te duiden aangezien vergelijken met gewone acteurs niet eerlijk zou zijn. Ook is er wat betreft Downsyndroom-acteurs niet veel vergelijkingsmateriaal beschikbaar. Williams als moeder L’tisha Morton moet een hevige emotionele rol spelen vanwege haar eigen lichamelijke ongemakken en de opvoeding van haar zoons. Zij doet dit met verve maar ergens blijft het gevoel hangen dat er meer in had gezeten.

Dit gevoel slaat overigens ook over naar de rest van de film. Geen van de acteurs presteert ondermaats maar er schort het een en ander aan het verhaal. Zo is niet geheel duidelijk waarom de rol van Tatum O’Neal eigenlijk in de film zit. Zij dient als afleiding voor broer Isaiah die onder schulden probeert uit te komen door in opdracht van de plaatselijke crimineel (met een kantoor achter in een winkel) spion te spelen op een ambassadefeestje. De rol van O’Neal en Isaiah’s criminele loopbaan zijn overduidelijk bijzaken die er bij zijn gehaald om de verbeelding van de band tussen de twee broers dikker aan te zetten. Jammer genoeg worden zij in het verhaal niet goed ingebed. ‘My Brother’ is een middelmatige film die sympathie verdient voor het behandelen van het Downsyndroom gegeven naar verder op meerdere punten te kort schiet.

Joost Hoedemaeckers