No Greater Love (2009)

Regie: Michael Whyte | 100 minuten | documentaire

‘No Greater Love’ is qua structuur en invulling een getrouwe afspiegeling van het dagritme zoals dat in het klooster van de Heilige Drievuldigheid in Notting Hill wordt gehanteerd. Met vele momenten van stilte en bezinning in de filmstructuur, ontkomt ook de kijker er niet aan zijn of haar gedachten de loop te laten en te proeven aan het dagelijkse leven van deze zusters, dat grotendeels uit zelfreflectie en diepe innerlijke ontplooiing bestaat.

Regisseur Michael Whyte filmt met nadruk vanuit deze bijzondere gemeenschap en registreert zonder helikopterview of afstand de omstandigheden zoals die door de zusters worden ervaren. De kijker ziet wat zij zien en de kijker hoort wat zij horen. Voor even maak je deel uit van deze bijzondere levenswijze die zowel benauwt als fascineert. IJzige stiltes en galmende gezangen domineren de sfeer in deze schemerige documentaire.

Regisseur Michael Whyte verwerkte een klein, maar zeer bepalend detail in ‘No Greater Love’. Vanwege de locatie van het klooster in hartje Londen was een filmisch contrast met het drukke centrum voor de hand liggend geweest. Maar Whyte liet zich daartoe niet verleiden en bewaakte juist de sfeer van isolatie en afzondering die deze documentaire zo karakteristiek maakte. Dit draagt bij aan het kunnen verplaatsen in de hoofdpersonen, maar zal bij menig kijker ook een licht claustrofobische uitwerking tot gevolg hebben.

Los van de goede sfeersetting biedt ‘No Greater Love’ ook inhoudelijke verdieping. ‘Het is een misvatting dat wij door intreding in dit klooster zouden weglopen voor onszelf en de maatschappij,’ vertelt een van de zusters. Want wat al snel duidelijk wordt aan de hand van de verschillende vraaggesprekken, is de pittige zelfconfrontatie en mate van discipline waar een ieder mee te maken krijgt binnen het klooster. Vooroordelen worden in ‘No Greater Love’ al snel uit de wereld geholpen waardoor ruimte ontstaat voor de echte drijfveren van de Kloosterinwoonsters.

‘No Greater Love’ laat verschillende zusters vertellen, zoomt in op dagelijkse bezigheden en rituelen en is op veel momenten confronterend stil. Maar al met al belicht het vooral een vorm van overgave zoals weinig meer wordt gezien. Oftewel ‘No Greater Love’.

Tjeerd Kooistra