Nothing Like the X-Mas Holidays – Nothing Like the Holidays (2008)

Regie: Alfredo de Villa | 89 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Alfred Molina, Elizabeth Peña, Freddy Rodríguez, Luis Guzmán, Jay Hernandez, John Leguizamo, Debra Messing, Vanessa Ferlito, Melonie Diaz, Alexander Bautista, Ramses Jimenez, Manny Perez, Claudia Michelle Wallace, Cheryl Hamada, Manny Sosa

In elke familie zijn problemen, ook al lijkt het op het eerste oog nog een gezellige, onschuldige sfeer, er broeien altijd wel wat onuitgesproken irritaties of problemen die niet openbaar gemaakt mogen worden. Zeker met de kerstdagen kan de sfeer in sommige families nogal grimmig zijn. Want het hele idee van kerst is dat je gezellig met je familie aan tafel kunt zitten. Gezelligheid is het belangrijkste, en daar passen problemen niet bij.

De familie Rodriguez is hiervan een goed voorbeeld. Elk familielid brengt zijn eigen problemen mee naar huis voor de kerstdagen, maar in eerste instantie lijkt niemand erover te willen praten. Als de moeder des huizes (Elizabeth Peña) tijdens het hoofdgerecht aankondigt te willen scheiden, valt de bom. Het is het begin van de eerlijkheid en het einde van de gezellige feestdagen. Een herkenbaar verhaal voor bijna elke familie, gegoten in een Puerto Ricaans jasje voor het nodige temperament. Afgezien van de zojuist aangekondigde scheiding van hun ouders, hebben de kinderen Rodriguez ieder ook hun eigen moeilijkheden. Jesse (Freddy Rodríguez) is net terug uit Irak en hij heeft het daar niet makkelijk gehad, wat hij zo min mogelijk wil laten merken. Als dan ook Marissa (Melonie Diaz), de vriendin van zijn zus Roxana (Vanessa Ferlito) voor de deur staat met haar zoontje en nieuwe man, weet hij niet hoe hij zich moet gedragen. Roxanna heeft ondertussen ook zo haar probleempjes waar ze niet over praat. Iedereen denkt dat ze zo succesvol is in Hollywood maar in werkelijkheid heeft ze moeite om rond te komen met de weinige rollen die ze krijgt. Ondertussen heeft Mauricio (John Leguizamo) problemen met zijn vrouw Sarah (Debra Messing) omdat hij graag kinderen wil, om zijn moeder haar gewenste kleinkind te geven, maar Sarah meer is gericht op haar carrière. Ook de neven van de familie hebben wat onverwerkte issues die tot een heftige ontknoping kunnen leiden. Langzamerhand komen alle problemen van iedereen op tafel, en krijgt de kerst in huize Rodriguez een steeds bedreigender sfeer.

De typische Puerto Ricaanse familie met het beruchte temperament wordt geloofwaardig neergezet door de acteurs onder wie Luis Guzman, John Leguizamo, Alfred Molina, Freddy Rodríguez en Vanessa Ferlito. Het moment aan tafel, wanneer de grote bom van de scheiding valt, komt akelig ‘echt’ over, het zou zomaar een tafereeltje kunnen zijn bij een echte familie. De scènes waarin de hele familie bij elkaar zit, steken boven de rest uit. Het lijkt alsof de acteurs een positieve invloed op elkaar hebben waardoor ze samen nog beter gaan acteren. De familiechemie is in ieder geval zeker aanwezig. Wie verder met name opvalt is Freddy Rodríguez, die al indruk maakte met zijn kleine rol in de serie “Ugly Betty” weet ook nu weer te overtuigen als de oorlogsheld Jesse. Door de blik in zijn ogen voel je dat er onderhuids iets broedt bij hem, waar hij niet over wil praten.

De echte kerstsfeer is niet nodig voor dit verhaal. Het had zich net zo goed op een ander moment kunnen afspelen, maar aan de andere kant: welke gelegenheid is beter om onderlinge familieproblemen naar voren te brengen dan Kerstmis? Om het kerstgevoel wat op te krikken is er, wellicht een tikkeltje ongepast in het verhaal, nog een zoetsappige scène toegevoegd met de nodige vrolijke kerstdeuntjes. Toch blijft ‘Nothing Like the X-mas Holidays’ je niet het gevoel geven dat je naar een echte kerstfilm zit te kijken. Verwacht niet te veel romantiek of humor, maar vooral spanning en een goed verhaal. Het is vooral een leuke film om naar te kijken, een ander soort kerstfilm dan we gewend zijn, met de nadruk meer op het verhaal, de dialogen en drama. En dat is best een verademing tussen al die zoetsappige kerstfilms.”

Eveliene Sanders