Other Plans (2014)

Regie: Joe Eckardt | 88 minuten | komedie | Acteurs: Jamie Kennedy, Rebecca Blumhagen, Malik Yoba, Thomas Beaudoin, Joseph R. Gannascoli, Michael Kostroff, Roddy Piper, Seth Danner, Kiva Dawson, Sammy Montero, Jessica Moore, Rob Morgan, Ross Nathan, Lauren V. Palmer, Jesse R. Tendler, Lee Zuniss

‘Other Plans’ is het schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De irritaties stapelen zich nauwkeurig op tijdens het bekijken van deze film, in zo’n mate dat het moeilijk wordt te bepalen wat nu precies het slechtste aspect ervan is. Laat ons beginnen bij de plot.

Op negenjarige (of was het nu veertienjarige? Het script zelf springt namelijk onzorgvuldig heen en weer tussen beide) leeftijd komt Claire met haar moeder op straat te staan. Op dat moment maakt ze het besluit nooit dezelfde fouten te maken en stelt ze in een aantal stappen haar levensplan op. Op haar twaalfde wil Claire met de beste cijfers van de basisschool af, daarna meer van hetzelfde op de middelbare school en universiteit en dan volgt een goede baan, succesvolle echtgenoot en een gezin. U valt nu al in slaap? De schrijvers blijkbaar ook. Daarom besloten ze om er magie bij te betrekken. Dus een dakloze man aan wie onze goedhartige heldin elke dag een ontbijtje bezorgt, verandert met zijn toverkrachten de concièrge van Claires bedrijf in een moderne Cinderella, compleet met maatpak en mooie auto. Diezelfde dakloze is trouwens ook verantwoordelijk voor de zouteloze voice-over die de film begeleidt (alsof dit verhaal nog van extra uitleg voorzien moet worden).

‘Other Plans’ is een verwarrende film. Alles gebeurt erg chaotisch, de structuur is vreselijk en niets lijkt elkaar logisch op te volgen. Bovendien is het alsof alle romcom-clichés die je kan bedenken in één lange opsomming achter elkaar geplaatst zijn. De homoseksuele vrienden met wie Claire gaat picknicken in het park, die haar van make-overs en relatieadvies voorzien. Diezelfde soort misverstanden die altijd plaatsvinden en eigenlijk niet veel meer zijn dan een lange omweg naar het onvermijdelijke einde waarbij de twee geliefden elkaar eindelijk in de armen kunnen vallen.

Het acteerwerk in ‘Other Plans’ is van een onvoorstelbaar laag niveau. Er is niet één acteur die er een beetje bovenuit springt. Vrijwel de hele cast heeft een soort soap opera-achtige, overdreven gezichten trekkende acteerstijl die niet om aan te zien is. Wat romcoms voor heel wat mensen zo leuk maakt, is dat ze zichzelf kunnen verliezen in een romance tussen twee charmante mensen die elkaar ondanks veel tegenslagen toch vinden. Maar zelfs in dat opzicht werkt ‘Other Plans’ zichzelf tegen. Er is absoluut geen sprake van enige vorm van chemie tussen de twee hoofdpersonages. Claire is een jong meisje, best wel aantrekkelijk en succesvol, maar ook heel saai en naïef. Nathan (de concièrge) is een al wat oudere, onverzorgde man, die op zowat alle vlakken in zijn leven gefaald is. Veel meer dan dat heeft zijn personage ook niet om het lijf. Het voelt bijna ongemakkelijk aan om de twee met elkaar te zien flirten.

Er valt over deze film geen goed woord te zeggen. Het is begrijpelijk dat een lowbudget project niet dezelfde mogelijkheden heeft als bijvoorbeeld een Hollywood-film, maar als je filmmaker wilt worden moet je, zeker in het begin, roeien met riemen die je hebt. Net dan moet je kunnen bewijzen dat je ook zonder veel middelen in staat bent iets moois neer te zetten. Dus het hebben van een laag budget is geen excuus voor het afleveren van een resultaat als dit. Bovendien draait regisseur Joe Eckardt al lang mee in de filmindustrie. Als je dat weet is het niveau van ‘Other Plans’ zwaar te betreuren.

Esca van Blarikom

‘Other Plans’ verschijnt dinsdag 20 januari 2015 op DVD.