Our Mutual Friend (1998)

Regie: Julian Farino | 270 minuten | drama | Acteurs: Paul McGann, Keeley Hawes, Steven Mackintosh, Anna Friel, David Morrissey, Peter Vaughan, Pam Ferris, Kenneth Cranham, Timothy Spall, Dominic Mafham, Margaret Tyzack, David Bradley, David Schofield, Paul Bailey, Katy Murphy, Doon Mackichan, Anthony Calf, Peter Wight, Heather Tobias, Catriona Yuill, Roger Frost, Linda Bassett, Edna Doré, Martin Hancock, Willie Ross, Rachel Power, Robert Long, Michael Culkin, Rose English, Sarah Crowden, Cate Fowler, John Dallimore, Peter Howell, Ray Gardner, Cyril Shaps, Richard Stirling, John Dicks, Richard Hanson, Michael Cronin, Eddie Webber, Alan Talbot, Vanessa Hadaway, Phillip Shelley, Brigid Erin Bates, Victoria Harding, Gina Lamb, Jade Davidson, Bertie Shelley

Daar waar arm en rijk elkaar ontmoeten is er in de romans van Charles Dickens altijd heibel. In ‘Martin Chuzzlewit’ joegen leden van zowel de lage als de hoge klasse op de erfenis van een oude man met verstoorde liefdesrelaties, vriendschappen en zelfs levens tot gevolg. Ook met ‘Our Mutual Friend’ is lijkt Dickens ons te willen vertellen dat geld meer kapot maakt dan je lief is.

In 1998 verfilmde de BBC de laatste roman van de beroemde negentiende-eeuwse Britse schrijver in drie lange, sfeervolle delen. Eind 2005 bracht de Britse omroep de mini-serie uit op dvd, heel toepasselijk samen met ‘Martin Chuzzlewit’ in één box. De thema’s die we kennen uit dit laatste verhaal, komen terug in ‘Our Mutual Friend’: liefde, afgunst en klasseverschillen.

De hoofdrol is voor de gezette mr. Boffin, briljant gespeeld door Peter Vaughan. Aanvankelijk was hij niets meer dan de assistent van een rijke ondernemer, maar na diens dood erfde hij een enorm fortuin. Als ‘nieuwe rijke’ was hij niet zomaar zijn achtergrond vergeten en mr. Boffin gebruikte het geld dan ook voornamelijk om zijn voormalige klassegenoten te helpen. Maar na verloop van tijd begint hij qua karakter te lijken op Pecksniff uit ‘Martin Chuzzlewit’. Zijn uiterlijk had hij al.

Maar anders dan in het verhaal over Chuzzlewit is het ditmaal niet de jacht op geld die centraal staat. Het fortuin heeft zijn bestemming gevonden en het zijn juist de gevolgen daarvan die Dickens wil laten zien. Door de erfenis worden de traditionele rangen en standen flink door elkaar worden geschud en is het plotseling mogelijk – maar niet vanzelfsprekend –dat een rijke man verliefd kan worden op een arm meisje.

Zoals altijd heeft de BBC ook met deze serie flink uitgepakt. De Victoriaanse sfeer wordt wederom prachtig weergegeven en de acteurs zijn in topvorm. Eigenlijk is er nauwelijks kritiek te leveren op ‘Our Mutual Friend’. De serie uitkijken is een hele zit, maar voor de liefhebber is waarschijnlijk allemaal veel te snel voorbij. Het verhaal is misschien niet zo sterk als sommige andere van Dickens, maar daar kunnen de filmmakers weinig aan doen. Zij hebben hun beste beentje voorgezet!

Jeroen Savelkouls