Paultje en de draak – Paul and the Dragon (2008)

Regie: Albert ’t Hooft, Paco Vink | 24 minuten | animatie, korte film

Kinderen met kanker zijn niet zielig, maar hebben net als elk ander kind liefde, aandacht en steun nodig, alleen een beetje meer. Deze gedachte vormt het basisprincipe achter de korte animatiefilm ‘Paultje en de draak’, een film die ten doel heeft kinderen met kanker, maar ook broertjes, zusjes, klasgenootjes en andere betrokkenen te laten zien wat er allemaal in het patiëntje om kan gaan tijdens de bestrijding van deze slopende ziekte. Op een educatieve, maar ook onderhoudende manier wordt voor kinderen inzichtelijk gemaakt wat het verloop van de ziekte is en hoe de held van het verhaal, Paultje, de strijd aangaat om weer beter te worden.

Paultje is een vrolijk jongetje dat lekker met zijn vriendjes aan het buiten spelen is. Wanneer hij opeens hele erge buikpijn krijgt, brengen zijn bezorgde ouders hem naar het ziekenhuis. Dat vindt Paultje niet leuk, maar de dokters en verpleegkundigen weten hem op een speelse manier af te leiden. Zo krijgt Paultje een grote lolly wanneer er bij hem bloed afgenomen wordt. Al snel blijkt dat Paultje kanker heeft, maar wanneer de dokter uit wil leggen wat dat precies inhoudt, ziet hij dat het jochie het niet goed begrijpt. Hij ziet de speelgoeddraak naast Paultjes bed en komt op het idee de kanker in zijn lichaam te vergelijken met deze draak, die in Paultjes lichaam, dat een mooi bos is, woont. Elke keer als de draak iets eet uit het bos, wordt de draak groter.

Aangespoord door deze uitleg fantaseert Paultje verder over het bos en de draak. De medicijnen worden medicijnmannetjes: vrolijke, en sterke blauwe Smileyachtige figuurtjes. Er is ook een grote paarse Chemoblob, die gulzig allerlei dingen uit het bos naar binnen slokt en tot groot verdriet van Paultje ook zijn haar opeet. Hierna proberen de medicijnmannetjes Paultje op te beuren door een verkleedpartijtje te organiseren en hem allerlei hoofddeksels op te zetten. Paultje is niet tevreden met wat hij ziet en uiteindelijk duikt hij zelf de kist met verkleedspullen in. Als ridder voelt hij zich sterk genoeg om het gevecht tegen de draak aan te gaan.

Met het animatiefilmpje ‘Paultje en de draak’ hebben de makers, voor wie dit een zeer persoonlijk project is, een perfect medium gevonden om kinderen bij te brengen wat kanker inhoudt. Het filmpje is prachtig geanimeerd, de figuurtjes zeer innemend en de omgeving is sprookjesachtig (het bos) en herkenbaar (het ziekenhuis). Knap is dat er geen dialogen in voorkomen, maar alle emoties die de personages ondergaan worden door gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal goed duidelijk. Het verhaal is humoristisch, zonder dat het slapstickgehalte overheerst, en spannend, maar niet eng. Hulde voor het team achter deze prima animatiefilm!

Monica Meijer