Pettson en Findus: Pettsons belofte – Pettson og Findus 3: Tomtemaskinen (2005)

Regie: Jorgen Lerdam, Anders Sørensen | 79 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Per Pallesen, Tord Peterson, Lukas Larsson, Carl Christian Winther, Preben Kristensen, Mona Seilitz, Lars Knutzon, Gunnar Uddén, Vigga Bro, Andreas Nilsson, Birgitta Andersson, Niclas Ekholm, Margareta Byström, Cecilia Lundh, Jenny Gille, Elvira Dietmann, Dietmann Ludvig Nederlandse stemmencast: Lotte Lohr, Wim van Rooij, Jan Nonhof, Hymke de Vries, Jurjen van Loon, Nicole van Doorn, Kiki Koster, Maria Lindes, Leo Richardson, Marcel Jonker. Hein van Beem, Timo Bakker

Pettson en Findus, ze zijn een begrip. Voor wie de twee vrienden niet kent: Pettson is een oude uitvinder en Findus is zijn kat, met wie hij hele gesprekken voert. Findus kan dus praten, maar Pettson is de enige die hem verstaat. In ‘Pettson & Findus: Pettson’s belofte’ beleeft het tweetal alweer het derde filmavontuur. De films zijn gebaseerd op de razend populaire boekenserie, geschreven door de Zweed Sven Nordqvist, die al in zo’n dertig talen vertaald is.

Het verhaal begint als het winter is, en de Zweedse bossen vol sneeuw liggen. Dit levert natuurlijk prachtige idyllische plaatjes op. Findus hoort een stel kinderen praten over de kerstman en is dolenthousiast. Uiteraard vraagt hij Pettson het hemd van het lijf en het oude baasje legt geduldig uit hoe het zit. Al snel schrijven ze samen een verlanglijstje en leggen deze klaar voor de kerstman om op te halen en ja hoor, de volgende dag is het briefje weg!

Wanneer de norse buurman Gustavsson Findus de stuipen op het lijf jaagt door te beweren dat de kerstman onzin is en dat deze iedereen voor de gek houdt, komt het gestreepte dier in een donker bos terecht. Even later maakt hij kennis met een vreemde postbode, die wel lijkt te kunnen toveren. Findus gaat snel naar huis om het aan Pettson te vertellen en hoopt dat zijn baasje hem kan geruststellen. Als Pettson Findus belooft dat de kerstman écht wel zal komen, is Findus door het dolle heen, maar Pettson vraagt zich af hoe hij zich hier uit moet zien te redden. Al snel komt hij op het idee om dan maar een mechanische kerstman uit te vinden, maar dan wel één die zo goed is, dat Findus het niet merkt.

‘Pettson en Findus: Pettson’s Belofte’ is een prachtige tekenfilm, boordevol details. Aan de werkplaats van Pettson bijvoorbeeld is heel veel aandacht besteed, de achtergrond is zeer nauwkeurig ingevuld. De figuurtjes zelf, Pettson, Findus en de kerstman zijn erg innemend. Ze stelen je hart, vooral Findus met zijn grappige groene broek en petje, zijn oneindige enthousiasme, optimisme en nieuwsgierigheid. De relatie van Pettson en Findus doet een beetje denken aan die van die andere uitvinder en zijn huisdier, Wallace en Gromit. Gustavsson is de onaardigste van het stel, maar gelukkig is hij weer niet zo kwaadaardig dat hij de kleinste kijkertjes angst aanjaagt. De kippen zijn erg grappig, en passen helemaal in de kneuterige gezellige sfeer die de film kent. Ze zitten in luie minifauteuils en kakelen er vrolijk op los. De kerststemming komt er helemaal in bij het zien van de film en het is fijn dat de moraal er niet dik bovenop ligt. Gewoon een lekkere kerstfilm om met het hele gezin te kijken. En nodig desnoods de postbode ook uit, je weet nooit waar het goed voor is…

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 december 2006