Playing for Keeps (2012)

Regie: Gabriele Muccino | 102 minuten | komedie, romantiek, sport | Acteurs: Gerard Butler, Jessica Biel, Noah Lomax, Dennis Quaid, Uma Thurman, Catherine Zeta-Jones, James Tupper, Judy Greer, Abella Wyss, Grant Goodman, Grant Collins, Aidan Potter, Marlena Lerner, Iqbal Theba, Sean O’Bryan, Mike Martindale, Jason George, Emily Somers, Gerry May, Katia Gomez, Gisella Marengo, Cindy Creekmore, Nicky Buggs, Ritchie Montgomery, Jon Mack

Sommige filmsterren zijn onbeperkt houdbaar. Die blijven decennialang aan de top en beschikken op latere leeftijd over de luxe dat ze zelf kunnen bepalen welke rollen ze aannemen en welke ze laten schieten. Andere acteurs – en vooral actrices – kennen een hoge piek maar moeten vrezen dat ze hun status als ‘A-lister’ op een dag kwijtraken. Omdat ze te oud zijn geworden bijvoorbeeld. Of omdat ze te vaak in hun carrière de verkeerde keuze hebben gemaakt. Actrices als Uma Thurman en Catherine Zeta-Jones hebben een tijd gekend dat ze niet weg te slaan waren van het witte doek. Nu ze de veertig gepasseerd zijn, liggen de goede rollen echter niet meer voor het oprapen en zien ze jongere sterren hun plek in Hollywood innemen. Ze zijn tegenwoordig blij dat ze af en toe weer eens mogen opdraven in een straight-to-dvd productie. Ze zijn dan misschien nog net geen ‘has-beens’, maar je mag ze gerust  broodacteurs noemen. ‘Playing for Keeps’ (2012) – overigens wel kortstondig in de bioscopen te zien geweest – is een film waarin zowel Thurman als Zeta-Jones zich weer eens mogen laten zien. In bijrolletjes wel te verstaan. De hoofdrollen zijn namelijk weggelegd voor de veel jongere Gerard Butler en Jessica Biel.

Sport, romantiek en de relatie tussen een vader en zijn zoon, dat zijn de ingrediënten van ‘Playing for Keeps’. Gerard Butler speelt George, ooit een meer dan succesvol voetballer van het kaliber David Beckham. Inmiddels zijn de jaren gaan tellen en heeft hij er noodgedwongen de brui aan gegeven. Het geld dat hij verdiende met zijn voetbalcarrière stak hij in niet al te lucratieve zakendeals (met types als Dennis Quaid; ook al zo’n broodacteur geworden), zodat hij zijn ‘oude dag’ moet slijten in een huurhuis in Virginia. Daar hoopt hij weer te kunnen aanpappen met zijn ex Stacy (Jessica Biel) en een solide vader-zoonrelatie met de negenjarige Lewis (Noah Lomax) te kunnen opbouwen. Door coach te worden van het voetbalteam van zijn zoontje, hoopt George een wit voetje te kunnen halen en Stacy te kunnen losweken bij haar nieuwe vlam Matt (James Tupper), met wie ze op het punt staat in het huwelijk te treden. Georges reputatie als womanizer, die gemakkelijk valt voor de charmes van al die leuke ‘soccer moms’ – onder wie Zeta-Jones en Thurman – zit hem ook nog eens in de weg.

Echt slecht is ‘Playing for Keeps’ niet, maar warm word je er ook niet van. Dit is namelijk typisch zo’n brave romantische komedie die totaal niet beklijfd. Het is vlees noch vis. In komisch opzicht zijn de grappen te lauw, in romantisch-dramatisch opzicht gebeurt er te weinig wat de kijker daadwerkelijk raakt. De personages zijn daarvoor niet innemend genoeg en wellicht ook te eendimensionaal. De acteurs mogen dan hun best doen – met name Biel komt aardig voor de dag – maar weten de film niet uit het slop te trekken. ‘Playing for Keeps’ – van de van oorsprong Italiaanse regisseur Gabriele Muccino, die eerder ‘The Pursuit of Happyness’ (2006) en ‘Seven Pounds’ (2008) maakte – mist ook een duidelijke focus; waar George in de eerste helft van de film vooral bezig is zijn zoontje weer voor zich te winnen, moet alles is de tweede helft wijken voor het heroveren van het hart van zijn vrouw. Ineens lijkt zijn zoontje een stuk minder belangrijk. Zoals je wel vaker ziet in het genre van de romantische komedie, is ‘Playing for Keeps’ behoorlijk voorspelbaar. 

Met dit soort films is het eigenlijk maar net wat je ervan verwacht. Als nutteloos vermaak voldoet deze prent namelijk prima. Maar je bent nog voor de aftiteling geweest is alweer vergeten wat je even daarvoor gezien hebt.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 20 december 2012
DVD- en blu-ray-release: 6 mei 2013