Populaire (2012)

Regie: Régis Roinsard | 111 minuten | romantiek, komedie | Acteurs: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Shaun Benson, Mélanie Bernier, Nicolas Bedos, Miou-Miou, Eddy Mitchell, Frédéric Pierrot, Marius Colucci, Emeline Bayart, Yannik Landrein, Nastassja Girard, Caroline Tillette, Jeanne Cohendy

Een film over typemachines. Dat klinkt niet erg sexy, maar toch is er een spannend verhaal van te maken. Zo blijkt wel uit de film ‘Populaire’, waarin het knappe meisje Rose stiekem ’s nachts in de dorpswinkel van haar vader op de typemachine oefent. Als ze snel genoeg kan tikken, solliciteert ze als een echte moderne vrouw naar de functie van secretaresse in de stad. Louis valt voor haar snelle tikwerk, en neemt haar op proef aan. Hij laat haar meedoen aan typewedstrijden, en laat haar een training ondergaan van een jaar. Hij pusht haar tot het uiterste, laat haar bij hem inwonen zodat hij haar ook ’s avonds op kan leiden tot wereldkampioene typen.

Natuurlijk worden de twee verliefd op elkaar, maar kunnen ze moeilijk tot elkaar komen. Ook met hulp van de vrienden van Louis, wil het met de liefde niet lukken. Tot bij het nationaal kampioenschap toch de vonk over slaat, en ze elkaar eindelijk lijken te hebben gevonden. Helaas is het niet genoeg om Louis in vuur en vlam te zetten, en hij wijst Rose alsnog af. Zij kiest dan voor de weg met meer glamour, en ze groeit uit tot een waar idool. Rose krijgt haar eigen televisiespotjes, waarin ze reclame maakt voor een roze typemachine van het merk Populaire. Ze verwerft sterrenstatus en vele jonge vrouwen dromen van een bestaan zoals deze moderne vrouw heeft.

Hoewel Rose in deze Franse film een voor die tijd feministische vrouw vertolkt, zal deze film voor de hardcore feministen niet erg leuk zijn. De vrouwen zijn namelijk allemaal vrij passief neergezet, en lijken stuk voor stuk geestelijk afhankelijk van de mannen te zijn. Op een zeker punt wordt Louis gefeliciteerd met zijn titel, die toch echt door Rose is gewonnen. In de jaren 50 lagen de verhoudingen nog behoorlijk anders dan tegenwoordig, en in die zin heeft regisseur Régis Roinsard een realistisch tijdsbeeld geschept in ‘Populaire’.

De outfits, decors en auto’s zijn lekker retro en zeer goed verzorgd. ‘Populaire’ is een fijn liefdesverhaal, niet over larger-than-life personages, maar over een romance tussen gewone mensen die toevallig goed met typemachines om kunnen gaan. Er zitten gezellige liedjes in, zoals onder andere een ‘cha cha cha de secretaire’ – de naam alleen al maakt vrolijk! Tijdens de wedstrijden is er een originele montage toegepast, waarin veel extreme close-ups worden getoond van vingers, fluitjes, nerveuze en venijnige blikken. Zo wordt de ultieme concentratie van de dames extra benadrukt, en wordt er een contrast geschept met het uitbundig juichende publiek. Wie had ooit gedacht dat mensen net zo hard juichen voor typen als voor voetbal?

Mirte Brethouwer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 29 november 2012
DVD-release: 8 april 2013