Prey for Rock & Roll (2003)

Regie: Alex Steyermark | 93 minuten | drama, muziek | Acteurs: Gina Gershon, Drea de Matteo, Lori Petty, Shelly Cole, Marc Blucas, Ivan Martin, Eddie Driscoll, Ashley Eckstein, Shakara Ledard, Terri Laird, Greg Rikaart, Francois Harold, Joannah Portman

‘Prey for Rock & Roll’ is een voor een groot deel autobiografisch verhaal dat gebaseerd is op het leven van scriptschrijver Cheri Lovedog. Zij heeft haar ervaringen met haar band in de rockscene van Los Angeles in eerste instantie verwerkt in een toneelstuk, waarvan dit op zijn beurt weer de verfilming is. In het toneelstuk dat op Broadway heeft gedraaid speelde Cheri Lovedog nog zelf de hoofdrol. Nu vertolkt Gina Gershon de rol van Jacki. Het is duidelijk dat Gina Gershon haar huiswerk goed heeft gedaan. Zij speelt in de film zelf gitaar en zingt zelf ook alle liedjes. Wat betreft dit deel scoort zij dan ook een ruime voldoende. Zij vertoont zelfs grote gelijkenis met singer/songwriter Chrissie Hynde. Alleen op het niet-muzikale vlak gaat het mis. Zij mist de overtuiging om een gedesillusioneerde wannabe rockstar neer te zetten.

Hier draagt het script overigens in zekere mate aan bij. Regelmatig wordt er gebruik gemaakt om door middel van een voice-over een mockumentary-achtige sfeer te creëren. Maar eigenlijk schept dit alleen maar verwarring. Het gaat ten koste van de dramatische toon van de film, die meer een aaneensluiting lijkt te zijn van extreme problemen. Issues als drank- en drugsverslaving, verkrachting en moord, de kijker krijgt het allemaal voor de kiezen. De filmmakers gokken met deze benadering van het script op twee paarden en de praktijk leert dat dit meestal niet verstandig is. Zo ook bij ‘Prey for Rock & Roll’. De film is niet cynisch en humoristisch genoeg voor een mockumentary en voor een goed drama missen de personages te weinig diepgang en ontbreekt het aan een fatsoenlijke karakterontwikkeling. De karakters zijn erg oppervlakkig en niet realistisch genoeg om enige binding mee te krijgen.

Drea de Matteo valt ondanks dat toch in positieve zin op. Haar acteerwerk – zij speelt bassiste Tracy – behoort tot één van de pluspunten van de film. Helaas is haar te weinig screentime gegund om een nog betere invulling te geven aan haar personage, maar de tijd die zij krijgt besteedt zij goed. ‘Prey for Rock & Roll’ moet je kijken voor de muziek. Het beste bewijs hiervoor is het nummer ‘Every Six Minutes’ dat op voortreffelijk wijze wordt gezongen en gespeeld door Gina Gershon.

Lodi Meijer