Replicas (2018)

Recensie Replicas CinemagazineRegie: Jeffrey Nachmanoff | 103 minuten | drama, science fiction | Acteurs: Keanu Reeves, Alice Eve, Thomas Middleditch, John Ortiz, Emjay Anthony, Emily Alyn Lind, Aria Lyric Leabu, Nyasha Hatendi, Amber Rivera

Keanu Reeves moet een erg aardige gast zijn. Een kerel bij wie je graag in de buurt bent. Dat kan de enige conclusie zijn na het zien van ‘Replicas’. Reeves bewijst opnieuw geen vaardig acteur te zijn. Helaas heeft hij dit keer weinig fysieke afleiding om zijn gebrek aan toneeltalent te verbloemen. ‘Replicas’ is een saaie scifi-thriller met een zwakke hoofdrolspeler. Een behoorlijk dodelijke constatering.

De synthetische bioloog Will Foster (Reeves) verliest zijn gezin in een auto-ongeluk. Gebroken door verdriet wil de wetenschapper proberen hen weer tot leven te wekken. Om deze ‘droom’ te verwezenlijken, gaat Foster tot het uiterste. Zelfs als dat betekent dat hij zowel een door de overheid gecontroleerd laboratorium als de politie en de fysieke wetmatigheden tegen zich in het harnas jaagt.

De casting is het grootste probleem van deze film. Reeves is niet sterk in het overbrengen van rauwe emoties als pijn en verdriet. De Canadees floreert vooral in fysieke rollen zoals hij die in ‘The Matrix’ en ‘John Wick’ speelde. Martial arts is het ding van Reeves en niet het betere acteerwerk. Waarom Hollywood toch besluit om deze acteur in rollen te casten waarin diepe zielenroerselen centraal moeten staan, blijft een raadsel. ‘Replicas’ is het zoveelste bewijs van Reeves’ beperkingen als acteur en dat is zonde. Met een beter acteur had deze film nog redelijk vermakelijk kunnen zijn. Maar waarschijnlijk was er dan geen hond op af gekomen, omdat er in dat geval geen Hollywood-icoon op de cover van de filmposter prijkte.

Voor wie is deze film eigenlijk geschikt? Voor fans van Reeves en mensen die geen zin hebben in ingewikkelde thrillers met een verhaal. ‘Replicas’ is filmisch behang. Het blijft – in tegenstelling tot behang dan – niet hangen, maar irriteert ook nooit echt. Het is een even anoniem als liefdeloos werkverschaffingsproject waar een hoop mensen mee gemoeid waren. De lokale cateringsdienst en cameralui hebben er hun boterham mee kunnen verdienen. Ook Reeves kon de huur weer een tijdje betalen. Leuk voor hen. Liefhebbers van cinema met inhoud, indrukwekkende stunts, een origineel verhaal of goed acteerwerk kunnen deze productie maar beter skippen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

Bioscooprelease: 3 januari 2019
DVD- en blu-ray-release: 3 mei 2019