Resident Evil (2002)

Regie: Paul W.S. Anderson | 100 minuten | actie, science fiction, horror, thriller | Acteurs: Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Martin Crewes, Colin Samon, Ryan McCluskey, Oscar Pearce, Indra Ové, Anna Bolt, Joseph May, Robert Tannion, Heike Makatsch

‘Resident Evil’ is een door Paul W.S. Anderson geschreven en geregisseerde actie/horrorfilm, gebaseerd op het gelijknamige computerspel. De film begint met een scène waarin we zien dat er een giftig gas via het luchtventilatiesysteem wordt verspreid. De computer die het bedrijf bestuurt, Red Queen genaamd, slaat op hol. Sprinklerinstallaties gaan aan, alle deuren worden gesloten en de medewerkers van een bedrijf zitten opgesloten. Iedereen verdrinkt of stikt. Origineel of niet. De ideale situatie is ontstaan voor een ouderwetse horrorfilm.

Milla Jovovich speelt Alice, een vrouw, die lijdt aan geheugenverlies en wakker wordt op de vloer van een badkamer. Zij weet niet wat zij daar doet en hoe zij daar is beland. Alice gaat voorzichtig op onderzoek uit. Af en toe ziet zij in gedachten beelden uit haar verleden, maar zij kan nog geen verbanden leggen. Al snel ontmoet zij een man die bij het huis is waarin zij zich bevindt. Hij geeft zich uit voor politieagent maar wordt direct na hun ontmoeting gevangen genomen door een groep militairen. Alice wordt herkend door de militairen als veiligheidsagent. De situatie wordt verder uitgebouwd doordat de hoofdpersoon aan geheugenverlies lijdt. Dit creëert een extra angstdimensie. De film wordt immers vooral uit het gezichtspunt van de hoofdpersoon beleefd.

Het blijkt dat onder het huis een ondergronds treinstation is. Zij nemen de trein die daar staat en rijden naar het bedrijf dat diep onder de grond gevestigd is. Tijdens de rit worden zij geconfronteerd met een man in de trein die ook door de militairen wordt herkend als veiligheidsagent maar net zoals Alice aan geheugenverlies lijdt. Het blijkt dat binnen het bedrijf in het geheim een giftig gas wordt ontwikkeld dat voor oorlogsdoeleinden bruikbaar is. De opdracht van de groep militairen is om de computer opnieuw op te starten en te zoeken naar overlevenden. Het script zou zo door horrorkoning George A. Romero bedacht kunnen zijn. Kijk maar eens naar zijn onvolprezen Dead-trilogie.

Om één en ander nog spannender te maken zit er een tijdslimiet aan vast. Indien zij niet slagen om binnen die tijd de klus te klaren, zal het ondergronds bedrijf definitief van de buitenwereld worden afgesloten. Er is voor hen dan geen weg terug. Dat een op het eerste gezicht eenvoudige klus niet vlekkeloos verloopt zal niemand verbazen.

De film is vanaf het eerste moment spannend en heeft meerdere schrikmomenten, al zijn sommige momenten wel voorspelbaar. Daarnaast wordt gedurende het verloop van de film duidelijk wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld. Uiteraard krijgt Alice aan de hand van hetgeen zij nu meemaakt haar geheugen weer terug.

Het is gezien de omgeving waar alles zich afspeelt duidelijk op te maken dat het gebaseerd is op een computerspel. De locaties zijn zo gemaakt alsof ze zijn gekopieerd uit het computerspel. Dit is overigens niet ten nadele van de film. Ondanks dat we te maken hebben met zombies, die uitstekend zijn gegrimeerd, is de film niet bloederig, zoals wel te verwachten is in dit genre.

Acteerprestaties zijn natuurlijk ondergeschikt gemaakt aan de special-effects en zombies. Ook dit is gebruikelijk in dit genre. Alleen deze punten zijn echter niet zó goed verzorgd dat de film niet boven het niveau uitstijgt van een gemiddelde zombiefilm. Dat is jammer want er had wellicht toch meer ingezeten.

Lodi Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 september 2002
4K UHD-release: 4 november 2020