Robot & Frank (2012)

Regie: Jake Schreier | 89 minuten | drama, komedie, science fiction | Acteurs: Frank Langella, James Marsden, Liv Tyler, Susan Sarandon, Peter Sarsgaard, Jeremy Strong, Dario Barosso, Bonnie Bentley, Ana Gasteyer, Rachael Ma, Dana Morgan, Joshua Ormond, Jeremy Sisto, Katherine Waterston, Jesse Newman

Het is een weinig prettig vooruitzicht naarmate mensen ouder worden. Eerst komt het pensioen, vervolgens vaak de eenzaamheid en verveling en als je een beetje pech hebt begint op een zeker moment de ouderdom zich op een bepaalde manier te uiten. Zo ook bij Frank (Frank Langella). Het stadium van pensioen (hij was diamantendief van ‘beroep’) en eenzaamheid is hij al een tijdje gepasseerd, maar helaas laat zijn geheugen hem nu ook steeds vaker in de steek. Dit baart zijn zoon Hunter (James Marsden) en dochter Madison (Liv Tyler) grote zorgen, met name omdat ze zelf geen tijd hebben om de zorg voor hun oude vader op zich te nemen. Ten einde raad komt Hunter met het idee om een robot aan Frank te geven. Een robot die eigenlijk alles kan wat een mens ook kan: praten, lopen, schoonmaken en boodschappen doen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

En zo is een vreemde vriendschap geboren. Want hoewel Frank in het begin niks van zijn ‘hulpje’ moet hebben en al mopperend zijn ergernis laat blijken, verandert dit echter wanneer hij erachter komt dat de robot (stem van Peter Sarsgaard) veel meer kan dan slaafs zijn bevelen opvolgen. Wanneer blijkt dat deze robot er niet al te veel bij stilstaat of iets goed of fout is, ziet Frank zijn kans schoon om samen met zijn nieuwe vriend zijn oude carrière van inbreker nieuw leven in te blazen. Na een paar keer geoefend te hebben is het snel tijd voor de grote klus: het roven van de kluis van Jake (Jeremy Strong), de nieuwe en nogal arrogante eigenaar van de lokale bibliotheek waar Frank voorheen graag kwam.

Het is natuurlijk een vreemd principe, een oude man die samen met zijn robot probeert de ene overval na de andere te plegen. Toch weet ‘Robot & Frank’ dit bizarre uitgangspunt wonder boven wonder redelijk geloofwaardig neer te zetten. Reden dat de makers hierin slagen is dat de focus voor het overgrote deel op het karakter van Frank ligt en de band die ontstaat tussen hem en de robot (waarvan de stem verrassend genoeg prima overkomt en nergens gaat storen). Want daar waar de inbraakscènes toch een beetje vreemd en weinig sprankelend zijn, daar is het bijna vreemd te merken hoe geloofwaardig de band tussen mens en machine zich ontwikkelt. Het is aandoenlijk om te zien hoe Frank na een moeilijk begin steeds meer zijn robot als een medemens begint te zien. Daardoor is het tegelijkertijd des te jammerlijk om op momenten toch te moeten constateren dat het louter een voorgeprogrammeerde robot is, hoe graag Frank ook anders wilt geloven.

Hoewel ‘Robot & Frank’ zich in de (nabije) toekomst afspeelt, is dat niet echt aan de film af te zien. Buiten de robots is de rest van de setting zo hedendaags als maar zijn kan en hoewel niet ongeloofwaardig is de setting ook niet heel overtuigend. Ook de latere plotwendingen van de film hadden absoluut niet gehoeven. Het eerste deel is heel rustig van tempo en dat past prima bij de film, maar naar het einde toe vergaloppeert ‘Robot & Frank’ zich een beetje. Geruzie tussen zoon, dochter en vader, de politie die erbij komt, het is allemaal echt niet nodig en het doet de geloofwaardigheid van het verhaal, die er eerder zo knap was neergezet, weinig goeds. ‘Robot & Frank’ heeft zeker zijn fraaie, aandoenlijke momenten, maar is helaas te wisselvallig om hier het maximale resultaat uit te halen.

Martijn Scheepers

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 november 2012
DVD-release: 4 april 2013