Rocky Mountain Express (2011)

Regie: Stephen Low | 45 minuten | documentaire, geschiedenis | Nederlandse voice-over: Erik de Zwart

Met meer dan 4600 kilometer aan rails is de Canadian Pacific Railway één van de langste spoorwegen ter wereld. De constructie van deze spoorlijn, die van de Canadese steden Montreal in het oosten tot Vancouver in het westen loopt, was meer dan een eeuw geleden dan ook een hels karwei. Tussen 1880 en 1885 hebben vele, vaak buitenlandse, arbeiders bij dit project de dood gevonden, door explosies of door de krachten van moeder natuur. Maar het uiteindelijke resultaat liegt er niet om, de Canadian Pacific Railway is één van de meest adembenemende spoortrajecten ter wereld. Met de documentaire ‘Rocky Mountain Express’, die in Nederland alleen in de gigantische ronde Imax-zaal van het Omniversum in Den Haag te zien is, wordt teruggeblikt op de gruwelen die de bouw van deze spoorlijn met zich meebracht en hoe dit imposante project succesvol tot stand gekomen is.

In ‘Rocky Mountain Express’ ligt de nadruk op de schitterende Canadese natuur waar de spoorlijn zich doorheen kronkelt. De documentaire staat stil bij alle kritieke punten van de lijn, met schitterende namen als Hell’s Gate of de Jaws of Death en ook de beruchte Rogers Pass, vernoemd naar majoor A.B. Rogers, bedenker van deze buitengewoon steile passage. Toch zijn het met name de schitterende beelden van de Rocky Mountains, die in de Imax-zaal nog veel beter tot hun recht komen, die je zullen bijblijven. Plaatsen als Banff, Lake Louise en nog een heleboel andere pareltjes die Canada te bieden heeft komen aan bod. Met name de helikoptershots, waarbij de camera als het ware over de berg klimt om je vervolgens op een adembenemend uitzicht te trakteren zijn werkelijk schitterend. Voor mensen met hoogtevrees kunnen deze duizelingwekkende shots iets te veel worden, dus wees gewaarschuwd.

Het is jammer dat ‘Rocky Mountain Express’ buiten de spectaculaire beelden niet heel veel te bieden heeft. De begeleidende stem wordt in het Nederlands door treinliefhebber Erik de Zwart ingesproken en is misschien net iets te zoetsappig. Grootste minpunt is echter dat de film niet echt educatief is. De informatie die je krijgt is oppervlakkig en bestaat veelal uit wat statistieken en feitjes. Echt diepgaand wordt het nergens. Wat nu overblijft is niet veel meer dan een eerbetoon aan de omgeving waar de trein doorheen loopt. Het feit dat het in dit geval om één van de mooiste stukken natuur op aarde gaat maakt dat ‘Rocky Mountain Express’ hier grotendeels mee wegkomt en daarom toch zeker een bezoekje waard is.

Martijn Scheepers

‘Rocky Mountain Express’ is vanaf maandag 2 april 2012 in het Omniversum in Den Haag te zien.