Salma (2013)

Regie: Kim Longinotto | 90 minuten | documentaire, biografie

Salma is een Indiase Tamil dichteres die veel bekendheid heeft verworven. In de gelijknamige documentaire vertelt zij haar opmerkelijke levensverhaal en hoe het haar gelukt is om haar gedichten naar buiten te brengen terwijl ze echt aan alle kanten tegengewerkt is.

In het dorp waar Salma is opgegroeid worden meisjes van school gehaald en in huis opgesloten zodra zij hun eerste menstruatie hebben. Pas wanneer zij trouwen mogen zij het huis verlaten om dan weer overgeleverd te zijn aan hun man en schoonfamilie.  Sommige meisjes zitten op deze manier een paar jaar opgesloten. Salma heeft dit negen jaar volgehouden en geeft pas toe na een list van haar moeder, om daarna weer gevangen te zitten in een huwelijk.

Dankzij haar gedichten heeft Salma het al deze tijd volgehouden. Ook als haar man het haar op alle manieren lastig maakt blijft zij haar gedachten op papier zetten. Met behulp van haar ouders lukt het uiteindelijk om haar gedichten naar buiten te brengen en uiteindelijk wordt ze een beroemde dichteres. Eerst werken de mensen om Salma heen haar tegen maar uiteindelijk accepteren ze wie zij is en overtuigt ze hen van haar talent.

‘Salma’ is een inspirerende documentaire die laat zien hoeveel wilskracht een mens kan hebben. Na het zien van deze film kan je niet anders dan groot respect hebben voor de dichteres waar deze film om draait. Daarbij laat deze film een schrijnend beeld zien van hoe slecht het op veel plekken met de rechten van vrouwen gesteld is in de wereld. Salma heeft de vrouwen uit haar omgeving een stem gegeven en hopelijk kan zij hiermee iets veranderen aan de achtergestelde positie van vrouwen in haar geboortestreek. Wanneer je onder andere naar haar zoons en de zoon van haar zus kijkt zie je tegelijkertijd ook dat dit soort patronen diepgeworteld zijn en lastig te veranderen. De mensen accepteren háár als buitenbeentje, maar dat betekent niet dat álle vrouwen zich mogen gedragen als haar.

Kim Longinotto maakt met ‘Salma’ een hele interessante film, die laat zien hoeveel je als mens kan bereiken met een sterke wil, maar tegelijkertijd ook dat verandering ook niet makkelijk is.

Sylvia Bakker

‘Salma’ wordt vertoond tijdens het Movies that Matter Film Festival (21-27 maart 2013) in Den Haag.