Screamers: The Hunting (2009)

Regie: Sheldon Wilson | 95 minuten | thriller, science fiction | Acteurs: Gina Holden, Jana Pallaske, Lance Henriksen, Greg Bryk, Christopher Redman, Tim Rozon, Dave Lapommeray, Jody Richardson, Stephen Amell, Holly OBrien, Darryl Hopkins, Steve Lush, Stephen Patrick Dunn, Justin Madol, Sarah Small

Deze film is een vervolg op de film ‘Screamers’ uit 1995, een weliswaar niet vreselijk bekende, maar bovengemiddelde prent uit 1995 met Peter ‘RoboCop’ Weller in de hoofdrol. Degenen onder ons die het eerste deel reeds gezien hebben, zijn dus al enigszins bekend met de materie en kunnen zich wel een voorstelling maken van de taferelen die het opgevoerde onderzoeksteam op Sirius 6B zoal te wachten staan. Aanvankelijk stuiten de hoofdrolspelers vooral op conventionele screamers, maar al spoedig doet het intergalactische reddingsteam een huiveringwekkende ontdekking. De evolutie heeft ook op Sirius 6B niet stilgestaan en dit heeft geleid tot de creatie van een nieuw type screamer, een hybride tussenvorm die getypeerd kan worden als half mens en half machine.

‘Screamers: The Hunting’ haakt thematisch weliswaar in op zijn voorganger, maar is stilistisch en visueel een compleet andere film geworden. De politieke, ethische en maatschappijkritische dimensie die prominent deel uitmaakte van ‘Screamers’ is verdwenen en vervangen door een overdaad aan actie, geweld en bloed. De mensachtige machines gaan bepaald niet zachtzinnig te werk en kijken niet op een gespleten schedel meer of minder.

Enige diepgang ontbreekt, al ziet de film er voor een redelijk goedkope videorelease best aardig en gelikt uit. Het is wel jammer dat de makers niet wat meer gebruik maken van spanningselementen die, gezien het karakter van het verhaal, wel ruimschoots aanwezig zijn. Soms speelt de regisseur wel een beetje met de identiteitskwestie (wie is een screamer en wie niet?), maar door wat actiescènes in te korten of te schrappen en wat meer de nadruk te leggen op suspensevorming, was de film waarschijnlijk een boeiender kijkspel geworden. Een gemiste kans dus.

Het acteerwerk is op zijn best middelmatig en vreemd genoeg krijgt Lance Henriksen, waarschijnlijk toch de bekendste en beste acteur van het hier verzamelde stel, slechts een marginale rol toegewezen. ‘Screamers: The Hunting’ is een redelijke, actierijke genrefilm, maar zeker geen memorabele productie waarvan de harten van de meeste filmliefhebbers veel sneller zullen gaan kloppen. De film mist namelijk de intelligentie en narratieve meerwaarde van andere, inhoudelijk vergelijkbare producties.

Frank Heinen