Sepet (2004)

Regie: Yasmin Ahmad | 104 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Choo Seong Ng, Sharifah Amani, Linus Chung, Mei Ling Tan, Ida Nerina, Harith Iskander, Adibah Noor, Kar Hoong Thor, Zehan Marissa Ah Loong

Ah Loong (Choo Seong Ng) houdt ervan om gedichten te lezen en te schrijven. Op de markt verkoopt hij illegale VCD’s. Zijn leven verandert op de dag dat Orked (Sharifah Amani), een Maleisisch schoolmeisje, zijn marktkraam binnenloopt op zoek naar films met haar favoriete Japanse acteur Takeshi Kaneshiro.

Niet alleen verschillen Ah Loong en Orked van nationaliteit, maar ook in hun sociale achtergrond zijn zij elkaars tegenpolen. Ah Loong komt uit een gezin waarin verschillende relationele en etnische problemen zijn. Eigenlijk kan hij alleen goed overweg met zijn moeder aan wie hij zijn gedichten voordraagt. Ook binnen de Chinese gemeenschap kan hij niet goed aarden. Hij heeft zichzelf een Westerse naam aangemeten en noemt zichzelf Jason. Zijn relatie met zijn Chinese vriendin zit op een dood spoor, maar hij durft het niet uit te maken, omdat haar broer een zware crimineel is. Uit de ontmoeting met Orked put hij kracht om deze stap toch te zetten. Dat dat niet zonder gevolgen zal zijn mag duidelijk zijn. De nog onbekende Choo Seong Ng komt sterk over als Ah Loong/Jason.

Orked daarentegen komt uit een uiterst harmonieus gezin, waarbinnen vader en moeder elkaars gelijken zijn en de dienstmeid beschouwd wordt als familie. Haar ouders zijn ruimdenkend en staan overal voor open. Zo’n gezinssituatie is niet geheel in lijn met de Maleisische maatstaven en zal ongetwijfeld voor de nodige gefronste wenkbrauwen gezorgd hebben bij de beoordeling van de film door de censuurcommissie. Harith Iskander en Ida Nerina, in de rol van de vader en moeder van Orked, hebben daar geen boodschap aan en hebben zichtbaar lol in hun samenspel. De rol van dienstmeid Yam (Adibah Noor) is eveneens niet geheel volgens de Maleisische traditie, maar zorgt wel voor de nodige humoristische momenten. Sharifah Amani imponeert net zoals Choo Seong Ng.

‘Sepet’ is een op het eerste gezicht onschuldig en ontroerend liefdesverhaal over een Chinese jongen en een Maleisisch meisje dat zich afspeelt in Ipoh, Maleisië, waarin sociale en etnische problemen verweven zijn. Ondanks dat de film serieuze onderwerpen aanboort, zorgt regisseur Yasmin Ahmad dat het niet te zwaar op de maag ligt. Door het gebruik van (subtiele) humor slaat de balans niet door en komt het allemaal heel natuurlijk over.

Puntjes van kritiek zijn de soms te lange shots, waardoor het tempo uit de film gehaald wordt en het matige acteerniveau van een aantal bijrol-acteurs. Maar als je je ogen daarvoor sluit, is ‘Sepet’ een meer dan geslaagd filmdebuut van Yasmin Ahmad.

Lodi Meijer