Serenade (2012)

Regie: Kyle Balda | 3:18 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Chris Renaud, Ali Dee Theodore, Alana DaFonseca, Garrett Kotecki, Chris Howerton

Film is een geweldig medium, waarin – als het goed is – droomwerelden geschapen kunnen worden op een manier waarop je er in gelooft. De wereld van ‘Dr. Seuss’ The Lorax’ ziet er zo bizar uit, met pluizige bomen in zuurstokkleurtjes, en rare wezentjes die zich anders gedragen dan je op basis van hun uiterlijk zou zeggen, dat in plaats van geloofwaardigheid amusement het hoogst haalbare lijkt. Dat geeft verder niets, want vaak slagen de makers daar goed in.

‘Serenade’ is – samen met ‘Wagon Ho!’ en ‘Forces of Nature’ een van de drie Lorax mini-movies, die hun weg naar het publiek al vonden op de blu-rayuitgave, maar nu ook op DVD beschikbaar zijn. In het korte animatiefilmpje is het lente. De liefde hangt in de lucht, een zingende vis geeft een vrouwtjesvis een cadeau en ook de Swomee-zwanen kunnen hun ogen niet van elkaar afhouden. En de Bar-ba-loots (die bruine, knuffelachtige maar stronteigenwijze beren)? Natuurlijk blijven ook zij niet verschoond van vlinders in de buik. We zien Lou en Pipsqueak het in een heuse zang-battle opnemen tegen elkaar om indruk te maken op een beeldschone vrouwelijke Bar-ba-loot (die, het moet gezegd, eigenlijk ontdekt is door Lou). De liedjes die ze zingen variëren van rap tot Mariah Carey-achtige uithalen. Leuk om een keer te zien, geen must-see. Bij jonge kinderen waarschijnlijk wel eentje die op herhaling mag.

Monica Meijer

‘Serenade’ verschijnt woensdag 23 oktober 2013 op DVD (Illumination Mini-Movie Collection).