Shanghai Knights (2003)

Regie: David Dobkin | 114 minuten | actie, komedie, avontuur | Acteurs: Jackie Chan, Owen Wilson, Fann Wong, Aaron Johnson, Aidan Gillen, Tom Fisher, Donnie Yen, Oliver Cotton, Alison King, Constantine Gregory, Jonathan Harvey, Richard Haas, Anna-Louise Plowman, Georgina Chapman, John Owens, Kim S. Chan

Chon Wangs vader (Kim S. Chan) bekleedt de buitengewoon eervolle functie van bewaker van het keizerlijke zegel dat de macht van de Chinese keizers representeert. Tot zijn groot verdriet en schande is zijn zoon Chon zijn eigen weg gegaan en de wijde wereld ingetrokken in plaats van zijn opvolger te worden. Als Chon de brief van zijn zusje ontvangt waarin ze hem vertelt over de moord op hun vader en de diefstal van het keizerlijk zegel, is de spijt over de verwijdering tussen zijn vader en hem onverdraaglijk.

Chon wil zijn vader wreken, maar gaat eerst langs zijn maatje Roy O’Bannon die het goud in zijn beheer heeft dat ze bij een vorig avontuur in het Wilde Westen hebben verdiend. Roy kan Chon echter niet aan geld voor de reis naar Londen helpen, want hij heeft hun hele fortuin verspeeld. Wel reist hij met hem mee naar de Britse hoofdstad om hem te helpen de moordenaar van zijn vader en het keizerlijk zegel te vinden.

In Londen ontmoeten ze Lin, het mooie, goed vechtende zusje van Chon, die intussen ontdekt heeft dat de moordenaar van haar vader niemand minder is dan Lord Nelson Rathbone (Aidan Gillen), de tiende in lijn van koninklijke Britse erfopvolgers. Rathbone is echter niet van plan om deze positie te blijven innemen, vandaar zijn maatregelen om de eerste in de lijn van erfopvolgers te worden. Aan het illustere drietal de taak om zijn megalomane plannen te verijdelen, de dood van de vader van Chon en Lin te wreken en het keizerlijk zegel veilig te stellen.

Een leuk vervolg op ‘Shanghai Noon’ zonder een spectaculaire ontwikkeling in de karakters of de avonturen die ze beleven. En ook hier veel fraaie en komische stunts, een vleugje romantiek in de vorm van het zusje van Chon, hechte vriendschap tussen Chon en Roy en gewetenloze slechteriken met wie ze moeten afrekenen. De ontmoetingen met verschillende beroemde personages, zoals Charlie Chaplin (Aaron Johnson) toen hij nog een straatschoffie in Londen was, zijn leuk bedoeld, maar slaan nergens op en storen onnodig in wat verder uitstekend vermaak is.

De chemie tussen Jackie Chan en Owen Wilson is onnavolgbaar goed. Ze stralen een gezellige saamhorigheid uit en hun meligheid en verbaal pingpongen werkt bijzonder aanstekelijk. De rest van de cast speelt in dienst van dit tweetal met als zeer positieve uitschieter Aidan Gillen die een prima kwaadaardige schurk neerzet die deze komische film goed kan gebruiken voor wat pit. Erg leuk.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 april 2003