Shirley in de ring – The Kid’s Last Fight (1932)

Regie: Charles Lamont | 10 minuten | komedie, korte film, sport | Acteurs: Shirley Temple, Georgie Smith, Lawrence Harris, Arthur J. Maskery, Sidney Kilbrick, Marilyn Granas

‘Shirley in de Ring’ (The Kid’s Last Fight) was pas de derde film van het internationale kindsterretje Shirley Temple. Maar dat zie je niet aan dit talentvolle meisje, want alle zinnetjes komen overtuigend uit haar mond. Het filmpje komt uit de Baby Burlesks reeks, dit zijn satires op andere grote films en gebeurtenissen van begin jaren 30. Hier worden bokser Jack Dempsey (1895-1983) en de bokswereld op de hak genomen. Zoals alle filmpjes in de Burlesks serie lopen er alleen maar kindacteurtjes in rond met luiers en reuzenveiligheidsspelden. Verder zit er hier alleen nog een hondje in.

Georgie Smith speelt de bijgelovige bokser Diaper Dampsey, die niet kan winnen zonder zijn meisje Shirley. Shirley Temple noemde Georgie Smith ooit haar ‘first leading man’. In de Burlesks filmpjes keert hij vaak terug als Shirley’s vriendje. Dampsey’s tegenstander Pop Skull McGee (Lawrence Harris) zorgt ervoor dat Shirley de avond van het gevecht gevangen wordt gehouden. Zonder de aanwezigheid van Shirley lijkt Dampsey verloren te zijn, want Pop Skull McGee laat hem alle hoeken van de ring zien. Er zitten veel leuke grapjes in dit filmpje. Zoals wanneer Shirley binnenkomt en vraagt: “Where’s my diaper?” Ze is hier schattig en grappig. Ook de manager van Dampsey is een grappig jongetje dat vanuit een mondhoek schreeuwt. Maar er zit ook heel veel fysieke humor in zoals je kunt vermoeden bij een satire op het boksgebeuren. Hetzelfde jongetje dat commentator is in het filmpje ‘Shirley in Hollywood’ (‘Kid in Hollywood’) (1933) roept hier ook om en hij is even komisch. De schattige Marilyn Granas (zit ook in een aantal Burlesks) is Shirley’s eerste stand-in en mag hier één zinnetje roepen, dat Dampsey deze ronde beter kan uitzitten. Maar het gevecht is het allerleukste met de bijgelovigheid, het stijldansen en de handdoeken die namens Dampsey de ring in worden gegooid. Het lijkt trouwens alsof die jongetjes elkaar best hard slaan. Het einde is een klapper. Dit is de een van de leukste (zo niet de leukste van de) Baby Burlesks filmpjes.

Sarita Koendjbiharie