Skate Or Die (2008)

Regie: Miguel Courtois | 92 minuten | actie | Acteurs: Mickey Mahut, Idriss Diop, Elsa Pataky, Philippe Bas, Passi, Rachida Brakni, Laura Balasuriya, Virginie Bordes, Teco Celio, Jean-Pierre Cormarie, Baccara de Paris, Vincent Desagnat, Jean-Guy Fechner, Antonio Ferreira, Nicolas Gabion, Jean-François Garreaud, Emmanuel Joucla, Bernard Le Coq, Gauthier Lamothe

Matige actiefilm die veel te lang duurt voor het dunne verhaaltje, dat niet anders is dan de ene achtervolging na de andere, de één nog onrealistischer dan de andere.

Mickey (Mickey Mahut) en Idriss (Idriss Diop) zijn de beste vrienden. Ze hangen rond op straat, oefenen met hun skateboard en proberen wiet te regelen via gemeenschappelijke vriendin Dany. Zij nodigt hen uit voor een feest in een kraakpand midden in de binnenstad van Parijs. Voordat het zover is om daar naartoe te gaan, besluit het tweetal in een gesloten parkeergarage hun skatekunsten te beoefenen en wat van de wiet te roken.

Na de afrekening in het criminele circuit waar ze getuige van zijn en die ze hebben gefilmd met hun mobieltjes, moeten ze vluchten als ze worden ontdekt omdat Idriss’ moeder net op dat moment belt. Dat zul je nu altijd zien in films: of mobieltjes hebben geen bereik of de batterij is leeg òf je wordt net op het verkeerde tijdstip gebeld.

De vrienden weten in eerste instantie aan de moordenaars te ontsnappen en ze rapporteren de moord bij de politie, waar de sympathieke Sylie (Rachida Brakni) hun aangifte opneemt. Dan komen de moordenaars binnen, die politieagenten blijken te zijn. Ze weten wederom te ontkomen, waarna de corrupte agenten onder aanvoering van Lucas (Philippe Bas) een verbeten klopjacht op touw zetten om Mickey en Idriss te pakken te krijgen. Het tweetal vlucht naar het kraakpand van Dany, waarna het verhaal een onrealistische wending krijgt en het met de film nooit meer helemaal goed komt.

Dit heeft ermee te maken dat het verhaal heel dunnetjes is uitgewerkt, ondanks het op zichzelf interessante uitgangspunt dat de hoofdrolspelers voortvluchtig zijn op skates. De ontsnappingstrucs die de twee moet uithalen om in leven te blijven gaan steeds verder de overtreffende trap in. Van een brug springen op een vrachtboot, van gebouw tot gebouw springen, een vuilniswagen die precies op de goede plek staat: het lijkt allemaal geen moeite te kosten. Zo wordt het wel heel makkelijk om aan de politie te ontsnappen. En voor sprongen en valpartijen die een normaal iemand – en zelfs een ervaren skater – op zijn minst een gebroken enkel zouden moeten opleveren, worden achteloos afgedaan alsof het niets is.

Hebben de filmmakers zich gerealiseerd dat ze te weinig materiaal hadden om er een lange speelfilm mee te maken en is er daarom het subplotje met de nieuwsgierige Sylie in gestopt om af en toe de achtervolgingsscènes af te breken? Het zou zomaar kunnen. Een aantal van de actiescènes zijn degelijk gefilmd en zitten solide in elkaar. Het is duidelijk dat Mickey en Idriss ook echt goed kunnen skaten en een (groot) deel van de stunts hebben ze duidelijk ook zelf uitgevoerd. Dat pleit zeker in het voordeel van ‘Skate Or Die’, maar na een ongeloofwaardige ontknoping volgt dan nog een amateuristische slotscène waarin de titel van de film nog eens prominent naar voren komt.

‘Skate Or Die’ duurt net te lang om te blijven boeien en mist frisheid, lef en een interessant verteld verhaal. Gemiste kans, want er had veel meer ingezeten.

Hans Geurts