Skiptrace – Jue di tao wang (2016)

Regie: Renny Harlin | 107 minuten | actie, avontuur, komedie | Acteurs: Jackie Chan, Johnny Knoxville, Fan Bingbing, Eric Tsang, Eve Torres, Winston Chao, Jeong-hun Yeon, Shi Shi, Michael Wong, Dylan Kuo, Zoe Zhang, Wei Na, Charlie Rawes, Michael Gor, Sara Maria Forsberg

Alhoewel filmregisseur Renny Harlin en Jackie Chan (echte naam: Chan Kong-sang) in 2016 voor het eerst samenwerkten aan ‘Skiptrace’, hebben ze een gezamenlijke geschiedenis die teruggaat tot midden jaren 90. De regie voor de film ‘Rush Hour’ was namelijk eerst aangeboden aan Renny Harlin maar die had er toen geen tijd voor. Vervolgens spraken hij en Jackie, eind jaren 90, over een ander project, ‘Nosebleed’. Hier zou Jackie Chan een ramenwasser bij de World Trade Center spelen en zou hij zijn welbekende stunts op grote hoogten uitvoeren. Maar toen, in september 2001, de WTC werd betrokken bij een terroristische aanslag, betekende dit het einde van het project. Echter, hier bleef het niet bij. Jackie Chan had jaren al het idee om een Chinese road movie te maken waar hij door China reist en verschillende dingen meemaakt. Dit noemde hij zijn liefdesbrief aan China omdat hij de diversiteit van natuur en cultuur wilde benadrukken. Hij stuurde het script naar Renny Harlin die het, na een paar wijzigingen, de moeite waard vond om te verfilmen. En zo werd ‘Jue di tao wang’, of ‘Skiptrace’, gemaakt.

De film begint in Macau, China. Bennie Chan (Jackie Chan) zit al tien jaar achter The Matador aan, een onbekende mysterieuze crime-boss die hij verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn collega en vriend Yung (Eric Tsang). Bennie gelooft dat The Matador, in werkelijkheid, een bekende zakenman is, Victor Wong (Winston Chao). Wanneer Yungs dochter Samantha Bai (Fan Bingbing), tegelijkertijd ook de peetdochter van Bennie, verwikkeld raakt in de criminele bende van Victor Wong, moet Bennie Connor Watts (Johnny Knoxville), opsporen omdat deze hem kan leiden tot Victor Wong. Connor was namelijk getuige van de moord op een vrouw, gepleegd door Victor Wong. Bennie wil met behulp van Connor bewijzen dat Victor Wong daadwerkelijk The Matador is, de moordenaar van zijn vriend Yung.

Connor Watts is een Amerikaan die uit Chinese casino’s is verbannen wegens grootschalige oplichting. Echter, voordat Bennie Connor kan bereiken laat een Russische crime-boss hem door zijn bende, geleid door een Siberische schone, naar Rusland ontvoeren. Connor heeft namelijk de dochter van de Rus zwanger achtergelaten en deze wil dat hij zijn verantwoording neemt. Bennie weet Connor uit de schietgrage handen van de Russen te redden om Connor naar China mee te nemen. Connor, die door niemand als een pion wil worden gebruikt, verbrandt hierbij het paspoort van Bennie zodat deze niet meer kan reizen. Bennie wordt hierdoor verplicht Connor over land naar Hong Kong mee te nemen en zo beginnen de twee een reis via Mongolië naar China.

Het verhaal is een complex excuus voor Jackie Chan om zijn acrobatieën op het witte scherm tentoon te stellen. Jammer genoeg doet hij niets nieuws en is het een herhaling van zijn aloude formule van improvisatie-vechten waar hij vooral de omgeving, en wat er voor handen ligt, gebruikt om zijn tegenstander, op meestal komische manieren, uit te schakelen. Hierin wordt hij bijgestaan door de klungelig effectieve Johnny Knoxville (‘Jackass’, ‘Bad Grandpa’), die met zijn karakteristieke ‘Jackass’ lachje en mimiek, de film een komisch oor probeert aan te naaien. Hun leven wordt moeilijk gemaakt door de mooie maar lethale en in zwart-leer opgetrokken Dasha, gespeeld door Eve Torres, voormalig professioneel worstelaar. Dasha is een Siberische crimineel die de taak heeft Connor mee te nemen naar Rusland. Fan Bingbing, bekend van ‘X-Men: Days of Future Past’, de Chinese versie van ‘Iron Man 3’ (let wel: ze is niet te zien in de internationale versie) en belastingontduiking, speelt een hoofdzakelijk een bijrolletje als damsel-in-distress’. Haar acteerwerk is niet bepaald stralend te noemen en valt daarom niet echt op. Met de additie van Wongs criminele bende hebben Bennie en Connor hun handen vol en genoeg redenen om de kijker te voorzien van uitgebreide gevecht scenes en komische one-liners.

Het was Jackie Chans idee om de kijker mee te nemen naar Mongolië en delen van China die best mooi zijn. Ook laat Jackie zich van zijn muzikale kant zien en vertolkt, bij een kampvuur, Adele’s ‘Rolling in the Deep’ waarna een Mongolisch meisje het deuntje oppakt met ongelooflijke (en ongeloofwaardige) precisie. Het mag niet onbenoemd blijven dat Jackie Chan in China een succesvol zanger is die sinds 1984 al 20 albums heeft uitgebracht.

Samenvattend zijn de gevechtsscènes krakkemikkig en te geforceerd. Het is ook duidelijk dat we verwend zijn met de hoge kwaliteit CGI van tegenwoordig omdat de special effects van ‘Skiptrace’ er hinderlijk goedkoop uitzien. Ook waar Jackie Chan en Chris Tucker elkaar levendig en natuurlijk aanvulden in de ‘Rush Hour’ trilogie, voelt het met Johnny Knoxville flets en gemaakt aan. De komedie is standaard en zelfs storend voorspelbaar. De film moet het vooral hebben van de gevechtsscènes en de rest is gewoon support. En ja, de gevechten hebben we al vaak gezien en is hier niets nieuws onder de zon.

Gerold Kort

Waardering: 2

Bioscooprelease: 11 augustus 2016
DVD-release: 16 december 2016