Son of Rambow (2007)

Regie: Garth Jennings | 96 minuten | drama, komedie, familie | Acteurs: Bill Milner, Will Poulter,  Jules Sitruk, Charlie Thrift, Neil Dudgeon, Jessica Hynes, Anna Wing, Tallulah Evans, Sam Kubrick-Finney, Emilie Chesnais, Paul Ritter, Finola McMahon, Rachel Mureatroyd, Taylor Richardson, Peter Robinson, James Clarke, Zofia Brooks, Denise Orita, Eric Sykes, Ed Westwick    

Hoewel ‘Son of Rambow’ pas de tweede speelfilm is van Engelsman Garth Jennings, hebben we hier niet met een beginneling te maken. Met kameraad Nick Goldsmith vormt Jennings al jarenlang het creatieve duo Hammer and Tongs, dat onder meer geweldige videoclips maakte voor Blur (‘Coffee and TV’) en Supergrass (‘Pumping on your Stereo’). Met ‘The Hitchhikers Guide to the Galaxy’ maakte Jennings een redelijk speelfilmdebuut, al haalde de film nergens het niveau van de clips. ‘Son of Rambow’ komt al een stuk dichter in de buurt.

In tegenstelling tot ‘The Hitchikers Guide to the Galaxy’, zit de kwaliteit van ‘Son of Rambow’ niet in het verhaal. Twee piepjonge scholiertjes en hun plan om een remake van Rambo te maken, klinkt veelbelovend maar blijkt in de praktijk niet erg opwindend. Die nieuwe versie van Rambo is eerder een running gag, zij het een erg grappige. ‘Son of Rambow’ wil vooral een tijdsbeeld schetsen van de vroege jaren 80. Daarnaast gaat de film over vriendschap, familie en religie.

‘Son of Rambow’ slaagt er in iets over al deze onderwerpen te zeggen, al voegt hij niet veel toe aan wat er in recente familiefilms als ‘Millions’ of ‘The Water Horse’ al over is gezegd. De uitbeelding van de jaren 80 is hilarisch en herkenbaar, maar ook een beetje oppervlakkig. We zien een hoop malle kapsels, we horen een hoop kille muziek, maar het pessimistische en vermoeide karakter van die tijd vinden we hier niet terug.

Wat de film dan toch bovengemiddeld maakt, zijn de visuele spielerei, de grappige vondsten en de vertederende hoofdpersonages. Die personages worden ook nog eens uitstekend vertolkt door een stel onervaren en piepjonge acteurs, waarvan vooral Bill Millner indruk maakt als buitenbeentje Will Proudfoot.

Met het kleinschalige, half autobiografische ‘Son of Rambow’ lijkt Jennings te hebben gekozen voor een project dat hem nader aan het hart ligt dan het opvallend tamme ‘Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’. Het resultaat belooft veel voor de toekomst.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 23 oktober 2008