Sons of Honour (2020)

Recensie Sons of Honour CinemagazineRegie: Sophia Luvarà | 86 minuten | documentaire

Wie veronderstelt dat de maffia een militair opererend gezelschap is van hechte families, komt van een koude kermis thuis na het zien van ‘Sons of Honour’. De ‘ndrangheta, ofwel de Calabrische maffia en het hoofdonderwerp van deze Nederlands-Italiaanse coproductie, is meer dan haar mediagenieke Siciliaanse zusterorganisaties een traditionele criminele organisatie geboren uit armoede, waarin schichtige jongemannen worden gedwongen het vuile werk op te knappen voor de bazen. Die jongemannen zijn Pierpaolo, Simone, Bader en Reda, en documentairemaker Sophia Luvarà won hun vertrouwen.

Tenminste: de in Calabrië opgegroeide Luvarà, een medisch biologe die met een cursus het filmvak leerde, kreeg van de rechter onbeperkt toegang tot hun jeugdtehuis. De jong veroordeelden zitten immers voor (betrokkenheid bij) moord, en Luvarà volgt hen in het dagelijks leven. Zo onversneden dat het saai dreigt te worden, maar de detentie van maffiahulpjes is niet saai, eerder uitzichtloos. Er wordt zowel gelachen als gevloekt, in alle gevallen als boeren met kiespijn. ‘Het leven is gestructureerd en huiselijk – als we hen samen pizza zien eten of een spelletje zien doen […]. Maar af en toe komt de zwaarbeveiligde ingang in beeld of volgen we een zitting in de rechtszaal’, aldus de persmap.

Visueel is ‘Sons of Honour’ in orde, dramaturgisch uiterst kaal – bewust karig. Soms hoor je Luvarà gedempt vragen stellen, terwijl wordt ingezoomd op het gezicht van een van de jongens, doorsnee Zuid-Italianen zo lijkt het. Zij worden niet vanuit een voor Noord-Europese bioscopen panklaar geserveerd gutmenschperspectief gevolgd, maar vanuit het show don’t tell-principe, waarbij de onderwerpen en personages voorzichtig worden blootgelegd, als kloppende organen tijdens een medische ingreep. Wat onervarenheid van de maker lijkt is in feite wijsheid: dit gerecht verdient het puur bereid te worden, met natuurlijke ingrediënten uit een gortdroog klimaat.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 augustus 2020