Spectacular! (2009)

Regie: Robert Iscove | 93 minuten | familie, musical | Acteurs : Nolan Gerard Funk, Jesse Moss, Brittney Irvin, Tammin Sursok, Harris Allan, Victoria Justice, Andrea Lewis, Joel Ballard, Simon Curtis, Kevin McNulty, Shannon Chan-Kent, Avan Jogia, Troy Hatt, Jean-Luc Bilodeau, Venus Terzo, Christopher Jacot, Rukiya Bernard, Greg Germann, Anthony St. John, David Quinlan

De titel suggereert dat ‘Spectacular!’ een spetterende film zal zijn. Helaas kan dat niet gezegd worden van deze film. Kinderen zullen er ongetwijfeld van genieten, net als ze hebben genoten van films als ‘High School Musical’ en ‘Hannah Montana’. Maar als je er met volwassen ogen naar kijkt, moet je toch erkennen dat ‘Spectacular!’ het niet haalt bij deze films.

Nikko Alexander is een veelbelovend zanger maar door zijn vrienden wordt hij uit de band gezet. Hij probeert het solo; maar om een demo op te nemen heeft hij geld nodig. Dat geld wordt hem aangeboden door koorleidster Courtney Lane. Dan moet hij echter wel meewerken om het schoolkoor tot een succes te maken. En wat als het optreden van het koor tegelijk valt met een belangrijke auditie? Voor wie kiest Nikko dan?

Regisseur Robert Iscove heeft alle ingrediënten uit voorgaande successen gehaald maar ze helaas op een verkeerde manier opnieuw gebruikt. Het succes van ‘High School Musical’ ligt vooral in de muziek. Ook ‘Spectacular!’ bevat leuke nummers, maar het verschil met ‘HSM’ is dat deze nummers niet in je hoofd blijven hangen. Na het zien van deze film blijf je niet, al dan niet gewild, de liedjes nog de hele dag na-neuriën in je hoofd, ze zijn meteen weer uit je gedachten verdwenen. Aanstekelijkheid is een vereiste om succes te hebben in dit genre, en dat ontbreekt bij ‘Spectacular!’

Een ander detail dat het verschil maakt tussen top en flop is het niveau van het dansen, de optredens. In ‘High School Musical’ wil je als kijker gewoon meedoen met de schoolmusical. Bij ‘Hannah Montana’ wil je gewoon zélf op het podium staan als popster en ook bij films als ‘Bring it On!’ ben je jaloers op het talent. De optredens in ‘Spectacular!’ zijn niet zo speciaal. Sterker nog; je vraagt je af wanneer ze nou eens echt goed gaan worden. Zelfs met Nolan Gerard Funk aan de leiding, lukt het niet om echt indruk te maken wat betreft dans en performance.

Een essentieel ingrediënt dat in Spectacular! ook schittert door afwezigheid, is acteertalent. Het komt gewoon niet geloofwaardig over. Of het nou komt door het irritante nagesynchroniseerde Nederlands, of dat de acteurs gewoon echt zomaar willekeurig van straat zijn geplukt; het is bijna pijnlijk om naar te kijken. Vooral Tammin Sursok (Courtney Lane) weet op geen enkele manier haar emoties geloofwaardig over te brengen. Verdriet, woede, liefde, niets is op haar gezicht te lezen en de chemie met Nolan Gerard Funk (Nikko Alexander) is ook ver te zoeken.

Wat doet Iscove wel goed met deze film? Het bekende voorspelbare verhaal van een zang/dansgroep die niet zo talentvol is maar met hulp van buitenaf ineens tot grote hoogte getild wordt, doet het altijd goed. En natuurlijk een happy end, een vleugje liefde en vooral veel vriendschap en zoetigheid zorgen ervoor dat het nog net niet helemaal een complete mislukking is.

Eveliene Sanders