Spider-Man: Far from Home (2019)

Recensie Spider-Man: Far from Home CinemagazineRegie: Jon Watts | 129 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Marisa Tomei, Jon Favreau, Zendaya, Jacob Batalon, Tony Revolori, Angouri Rice, Remy Hii, Martin Starr, J.B. Smoove, Jorge Lendeborg Jr., Cobie Smulders, Numan Acar, Zach Barack, Zoha Rahman, Yasmin Mwanza

In het superheldenuniversum van Marvel is de rek er nog niet uit. Met ‘Spider-Man: Far from Home’ weet Marvel een nieuw pareltje te produceren. Tom Holland is hard op weg om de meest populaire Spider-Man te worden, en laat zijn voorgangers Andrew Garfield en Tobey Maguire ver achter zich.

Peter Parker (Tom Holland) worstelt met de gevolgen van de gebeurtenissen uit ‘Endgame’. Hij is een gebroken tiener met het gewicht van de wereld op zijn schouders. Dit gewicht kan hij niet aan, waardoor hij constant probeert zijn verantwoordelijkheid te ontwijken.

Het proces van de acceptatie van verantwoordelijkheid is hét thema wat bij Spider-Man steeds terugkomt: in de comics, de originele films en nu dus in de nieuwste film. With great power comes great responsibility: in ‘Far from Home’ krijgt deze uitspraak nog meer betekenis.

Peter gaat in deze film met zijn klasgenoten op reis door Europa. Waar dit normaal gesproken de kans biedt om een aantal Europese trekpleisters te laten zien, heeft regisseur Jon Watts er voor gekozen om iets minder centrale plaatsen te kiezen. In Venetië worden alleen achterafsteegjes aan de grachten getoond en spelen de trekpleisters alleen een rol op de achtergrond. In een (voor Nederlanders) hilarische scène komt Peter ineens in een dorp in Noord-Holland (Broek op Langedijk) terecht, wat heerlijk stereotyperend wordt neergezet. Juist door dergelijke locaties te kiezen, maakt Watts ruimte voor een continue stroom aan comedy-momenten.

Niet alleen de locaties brengen hilariteit met zich mee. De liefdesperikelen van onzekere tieners leveren meerdere grappige scènes op. Natuurlijk is een deel van de komedie voorspelbaar, maar de manier waarop het gespeeld wordt maakt dat de grappen goed landen.

Het spel is daarmee het grootste pluspunt van deze film, Jake Gyllenhaal en Tom Holland zetten hun rollen fantastisch neer, en ook de rest van de cast houdt het niveau hoog. Ze weten precies de lijn te bewandelen tussen humoristische momenten en serieus spel. Het hoogtepunt is een scène tussen Tom Holland en John Favreau (Happy Hogan) waarin de lagen van deze twee karakters steeds meer bloot komen te liggen.

Om te voorkomen dat deze recensie teveel spoilers bevat, is het lastig om uitgebreid op de problemen van deze film – want het is natuurlijk niet allemaal positief – in te gaan. Er gebeurt iets in de film, wat je zou kunnen afdoen als luiheid van de schrijvers, omdat het een makkelijke manier is om het publiek te sturen. Dit is in enkele andere recente Marvel-films ook voorgekomen. In ‘Spider-Man: Far From Home’ weet Watts hier redelijk creatief mee om te gaan, maar toch kan Marvel wellicht beter uit de buurt blijven van dit grijze gebied.

Een superheldenfilm, gedreven door karakters, met een solide verhaal, onderhoudende special effects en een gezonde dosis humor. ‘Spider-Man: Far from Home’ heeft alles waar een zomerfilm aan moet voldoen.

Teun van der Maas

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 juli 2019
Digital download-release: 31 oktober 2019
VOD-release: 13 november 2019
DVD-, blu-ray-, blu-ray 3D- en 4K UHD-release: 13 november 2019