Spoiler Alert (2022)

Recensie Spoiler Alert CinemagazineRegie: Michael Showalter | 112 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jim Parsons, Ben Aldridge, Josh Pais, Allegra Heart, Jeffery Self, Braxton Fannin, Brody Caines, Tara Summers, Corey Saucier, Megan Irminger, Nikki M. James, Sadie Scott, Eleni Yiovas, Sally Field, Bill Irwin, Jason Gotay, Nhumi Threadgill, David Marshall Grant

Michael Ausiello, een journalist van TV Guide, werd verliefd op fotograaf Kit Cowan en schreef het boek ‘Spoiler Alert: The Hero Dies’. Het boek vertelt het verhaal van hun relatie en Kits strijd tegen kanker, die uiteindelijk resulteert in zijn dood. Vanaf het begin weten we dat er aan het einde tranen zullen vloeien. Maar we verwachten ook dat het een ontroerend en inspirerend verhaal zal zijn, en dat is precies wat het is.

In Michael Showalter’s verfilming van het boek is de spoiler verwijderd uit de titel, maar we krijgen al snel in de eerste scène het ergste te weten. Daarna volgt er een flashback die in essentie een liefdesverhaal vertelt. Ausiello (gespeeld door Jim Parsons) en Kit Cowan (vertolkt door Ben Aldridge) ontmoeten elkaar in 2001 in een club in Manhattan.
Ze vormen een ongewoon koppel. Kit is een atletische en charmante fotograaf die de voorkeur geeft aan losse seksuele relaties in plaats van langdurige verbintenissen, terwijl Michael een belezen vegetariër is die Diet Coke drinkt, van Smurfen houdt en graag zijn overhemden tot aan de bovenste knoop vastmaakt. Hij is een entertainmentjournalist gespecialiseerd in sitcoms en soapseries. De toewijding van deze man aan televisie komt voort uit en versterkt zijn introverte en zelfbewuste persoonlijkheid in zijn relaties met anderen.

Onder de bekwame regie van Showalter, bekend van zijn eerdere werk zoals ‘The Big Sick’, biedt deze film een evenwichtige mix tussen de verwachtingen van een Hollywood-liefdesverhaal en inzichten in het perspectief van dit gay koppel en hun vrienden. De titel alleen al doet vermoeden dat dit verhaal niet eindigt met een traditioneel “lang en gelukkig”. 

Desondanks biedt ‘Spoiler Alert’ waardevolle inzichten over relaties die gebaseerd zijn op het delen van de meest uitdagende situaties. Ondanks dat intimiteit angstaanjagend kan zijn, worden we wellicht bewuster van hoe we bereid zijn om alle pijn te riskeren en samen de moeilijkheden aan te gaan, en elkaar te ondersteunen te midden van de afschuwelijke confrontatie met verlies. Dit alles wordt weerspiegeld in het gereflecteerde licht van de nog grotere verschrikking van het verlies zelf.

Jim Parsons verlaat zijn iconische rol in “The Big Bang Theory” om de ontroerende Ausiello te vertolken in deze film, waarin hij moet leren om echte verbindingen aan te gaan buiten zijn toewijding aan zijn “vrienden” op de televisie. Daarnaast speelt Aldridge op een aangrijpende manier Kit, wiens gevoel van lichamelijke zekerheid zo sterk wordt aangetast dat de ziekte een schok en verraad voor hem is.

De film is opgedeeld in afleveringen, waarin het koppel gedurende dertien jaar samen vele hoogte- en dieptepunten meemaakt, die allemaal aan bod komen in het script. Hoewel de toon soms een beetje te charmant kan zijn, slagen Showalter en zijn schrijvers erin om met humor de sentimentele sfeer te doorbreken.

Tijdens de aftiteling wordt er een clip getoond van de echte Kit, een moment dat speciaal voor ‘Spoiler Alert’ opnieuw is gecreëerd. Met deze film heeft Showalter een prachtig eerbetoon gemaakt aan Kit, aan liefde, aan het mens zijn en aan het delen van verhalen via boek en film.

Vincent Tramper

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 april 2023
VOD-release: 28 juni 2023