Spy Kids 2: Island of Lost Dreams (2002)

Regie: Robert Rodriguez | 100 minuten | actie, komedie, familie, avontuur, fantasie, science fiction | Acteurs: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara, Steve Buscemi, Mike Judge, Danny Trejo, Cheech Marin, Matt O’Leary, Emily Osment, Ricardo Montalban, Holland Taylor, Alan Cumming, Taylor Momsen, Christopher McDonald, Bill Paxton, Tony Shalhoub  

De spionnenfamilie Cortez heeft hevig te lijden onder de concurrentie van de familie Giggles, een andere spionnenfamilie in dienst van de OSS. Vader Gregorio Cortez wordt op oneigenlijke wijze gepasseerd voor het directeurschap ten gunste van Donnagon Giggles (Mike Judge) en de kinderen van Donnagon zijn al even geslepen. Gary (Matt O’Leary) en Gerti (Emily Osment) weten op slinkse wijze een promotie tot spion niveau 1 te krijgen en daar bovenop de zeer gewilde Ukata-missie die eigenlijk bestemd was voor Juni en Carmen. En dat niet alleen, Juni wordt ook nog eens ontslagen. Gelukkig is Carmen een kei in het hacken van de best beveiligde computersystemen, dus ook dat van de OSS. Ze herstelt zoveel mogelijk de schade en zij en Juni vertrekken alsnog op de Ukata-missie.

Carmen en Juni bereiken het eiland Leeke Leeke, een soort Bermuda driehoek, dat door geen enkele satelliet opgespoord kan worden en waar technische hulpmiddelen niet blijken te werken. Ze komen terecht bij de geleerde Romero. Hij leeft als een gevangene in zijn streng beveiligde huis, doodsbang voor zijn eigen monsterlijke creaties. Wat begon als een geslaagd experiment om miniatuur dierentuinen voor kinderen te ontwikkelen, eindigde in hybride wezens waarop hij ook nog eens teveel groeimiddel heeft gemorst. De geleerde heeft nog een andere uitvinding gedaan, de transmooker, een apparaat waarmee de wereldheerschappij binnen handbereik ligt en dus een zeer gewild object.

Net als in ‘Spy Kids’ (2001) is ook hier het tempo lekker hoog en zijn de decors, gadgets en avonturen zeer inventief en lekker bizar. Robert Rodriguez heeft niet gemakzuchtig het succes van het eerste deel uitgemolken, maar een even bijzonder product afgeleverd dat geheel op zichzelf staat en minstens even goed verzorgd is. Natuurlijk wordt het belang van een hechte familieband weer benadrukt en is het redden van de wereld vanzelfsprekend, maar nog leuker is dat de technische gadgets en uitvindingen volop worden gebruikt, maar tegelijkertijd gepropageerd wordt dat kinderen op hun eigen intelligentie moeten vertrouwen. De film relativeert zo zijn eigen high tech zonder daar afbreuk aan te doen. Ook in deze film is het acteerwerk weer zeer geestig en vol sprankelend plezier. Het machismo van Antonio Banderas die niet wil dat iemand zich met zijn stuurmanskunst bemoeit, is zeer grappig. Erg mooi is de rol van Steve Buscemi die als een gevangene leeft op zijn idyllische, tropische eiland. Hij houdt zich zorgvuldig verborgen voor zijn eigen mislukte creaties uit angst voor wat ze hem zouden kunnen aandoen. Hij vraagt zich af of God zich misschien om een soortgelijke reden nooit op aarde laat zien. Deze opmerking is minder vreemd dan op het eerste gezicht lijkt, want op een miniatuur uitvoering van zijn eiland kan hij alles en iedereen tot in het kleinste detail observeren. Een interessante parallel.

‘Spy Kids 2: Island of Lost Dreams’ is net zo’n heerlijke avonturenfilm voor jong en oud als zijn voorganger. De plotwendingen zijn zelfs iets scherper, de personages doortastender en de spanning daardoor intenser. Lekker genieten geblazen.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 januari 2003