Starter for 10 (2006)

Regie: Tom Vaughan | 92 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: James McAvoy, Rebecca Hall, Alice Eve, Benedict Cumberbatch, Dominic Cooper, Catherine Tate, Charles Dance, Lindsay Duncan, Elaine Tan, Simon Woods, Sule Rimi, Ian Bonar, Joseph Friend, James Gaddas, Mark Gatiss, Robert Cawsey, Rasmus Hardiker, Guy Henry, James Corden, Joe Van Moyland, Reuben Henry Biggs, Ben Willbond, Su Elliott, Gerard Monaco, John Henshaw, Bethan Bevan, Raj Ghatak, Tom Allen, Kenneth Hadley, Nicholas Gleaves

Er is wel degelijk een verschil tussen kennis en wijsheid, zo ondervindt Brian Jackson (James McAvoy) in de verrassende, frisse film ‘Starter for 10′. Want, hoewel Brian heel, héél veel algemene kennis heeft, en eigenlijk het liefst op iedere vraag een antwoord zou hebben, blijkt zodra hij is aangenomen op de universiteit van Bristol dat hij eigenlijk nog helemaal niet zoveel wijsheid bezit.

Brian is een simpele jongen uit de arbeidersklasse, wiens vader is overleden toen hij nog erg jong was, en die nu alleen bij zijn moeder (Catherine Tate) woont. In tegenstelling tot zijn beste vriend Spencer (Dominic Cooper) is hij een leergierige bolleboos, en als de tijd daar is vertrekt hij naar de universiteit van Bristol, weg van zijn vrienden en zijn oude, vertrouwde leventje, met maar één doel: kennis vergaren. Maar ook een beetje om die andere droom waar te maken, namelijk meedoen aan University Challenge, een televisiequiz waarbij teams van verschillende universiteiten het tegen elkaar opnemen, en waar hij vroeger met zijn vader altijd naar keek. Al gauw bevindt Brian zich in het team dat zijn universiteit vertegenwoordigt, aangevoerd door de bloedfanatieke Patrick (Benedict Cumberbatch). Eén van zijn teamgenootjes is Alice (Alice Eve), een mooi meisje dat meedoet aan de quiz om op TV te komen, want ze wil eigenlijk actrice worden, en die het hart van Brian al snel weet te veroveren.

‘Starter for 10′ (overigens een quote uit het programma ‘University Challenge’) is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Nicholls die ook het scenario voor de film schreef. Hij en regisseur Tom Vaughan zaten in de jaren 80 ook zelf op Bristol University. Hoewel het verhaal an sich niet heel bijzonder is, weet het scenario toch steeds weer te verrassen door de leuke dialogen en knettergekke personages. De humor is erg droog, typisch Brits, maar voor degene die daarvan houdt dus zeker de moeite waard.

Hoewel de film, geproduceerd door onder andere Tom Hanks, die McAvoy nog kende van de televisieserie ‘Band of Brothers’ (2001), geen meesterwerk is, hééft de film gewoon iets. Ondanks dat het verhaal een tikkeltje voorspelbaar is, wordt het toch op een originele manier gebracht. Het tijdsbeeld van de jaren 80 wordt mooi weergegeven in ‘Starter for 10′, van de vergane glorie in het armoedige badplaatsje waar Brian zijn jeugd doorbracht, tot het stoffige studentenleventje aan de universiteit van Bristol. De soundtrack, met jaren 80 hits van The Cure, Wham! en Kate Bush, draagt ook bij aan de typische sfeer uit de tijd waarin men nog een zelf opgenomen cassettebandje aan iemand gaf als teken van vriendschap. Er wordt in de film overigens niet geschuwd om bijvoorbeeld maatschappelijke problematiek uit die tijd, zoals de hoge werkloosheid waar Brians jeugdvriend Spencer mee te maken krijgt, aan te stippen in de film, wat het een realistisch verhaal maakt.

James McAvoy is perfect gecast als Brian, een sympathieke nerd die zijn draai in de wereld probeert te vinden. McAvoy laat zien dat hij niet alleen geschikt is voor zware drama’s als ‘The Last King of Scotland’ (2006) en ‘Atonement’ (2007), maar dat ook komedie hem uitstekend ligt. Benedict Cumberbatch, die later ook met McAvoy in ‘Atonement’ zou spelen, steelt de show als de veel te fanatieke, bloedserieuze aanvoerder van Brian’s University Challenge team, die nog altijd een trauma heeft van het jaar daarvoor toen hij óók aanvoerder was en zijn team dramatisch verloor. Dit jaar gaat hij over lijken, met heel wat hilarische momenten tot gevolg.

Er zijn al veel romantische komedies gemaakt die zich afspelen op scholen en die gaan over eerste liefdes en alle problemen en fouten die daarbij om de hoek komen. Maar ‘Starter for 10′ is anders: een originele, simpele film. Het verhaal is realistisch, Brian heeft het niet makkelijk en doet er even over om erachter te komen dat het in het leven niet altijd gaat om het geven van de juiste antwoorden, maar dat soms jezelf de juiste vragen stellen veel belangrijker is. De dosis humor die over het verhaal uitgesprenkeld is maakt het een heerlijke luchtige film die met recht een feel-good film genoemd mag worden.

Franka Kersten