Storm Seekers (2009)

Regie: George Mendeluk | 84 minuten | actie | Acteurs: Daryl Hannah, Christine Chatelain, Gwynyth Walsh, Dylan Neal, Luisa D’Oliveira, Terry Chen, Emily Hirst, Barclay Hope, Jocelyne Loewen, Mackenzie Gray, Megan Charpentier, Dean Redman, William MacDonald, Sean Bell, Michael Strusievici, Keith Gordey, Tosha Doiron, Chad Cole, Susan Milne, Stephen Boersma, Olivia Rameau

Felix, Gustav, Ike en Katrina, allemaal namen van zware orkanen in Amerika. Mensen die wonen aan de kust, bijvoorbeeld in Florida, moeten zich tijdens het orkaanseizoen voorbereiden op een eventuele evacuatie, want als de storm eenmaal onderweg is, kun je niets anders doen dan vluchten en hopen dat de verwoestingen meevallen. Vluchten is iets wat meteorologe Leah en haar team niet doen bij de komst van een orkaan. Sterker nog; ze vliegen de orkaan tegemoet om onderzoek te doen. Natuurlijk kan dit ook niet altijd goed aflopen.

Leah en haar team gaan voor een routinevlucht richting orkaan Josephine. Deze orkaan is van niveau 2, een lichte orkaan en dus is het mogelijk dat journalist Ryan mee aan boord kan om een artikel te schrijven. De aandacht van de inwoners van Florida gaat vooral naar Ike, de andere orkaan die dichter bij de kust ligt. Als Leah en haar team in de lucht zijn, blijkt al snel dat deze orkaan veel sterker is dan ze verwachten en dat Josephine recht op een stadje in Florida afgaat. De grote baas in het weerstation wil echter niet gaan evacueren omdat hij eerder al een andere stad heeft geëvacueerd voor orkaan Ike. Dan vallen er doden aan boord van het vliegtuig en moet de zaak toch wel heel serieus genomen worden.

‘Storm Seekers’ is een typische dertien in één dozijn-rampenfilm. Eerst maken we kennis met de mensen die aan boord gaan van het vliegtuig en met hun vrouwen en kinderen en andere geliefden. Hoofdpersonage Leah is een eenzame vrouw die dit werk doet vanwege een trauma van vroeger. Deze kennismaking is om het dramatische effect te versterken als het slecht dreigt af te lopen met de onderzoekers. Ook een typisch trucje om de spanning op te bouwen in een rampenfilm is de muziek. Helaas slaan ze bij ‘Storm Seekers’ de plank een beetje mis. De film begint al met de bekende onheilspellende deuntjes die een slechte afloop suggereren. Dit komt echter veel te vroeg, waardoor het juist irritatie, in plaats van de bedoelde spanning opwekt. De spanningsopbouw is vervolgens één grote chaos. Het gaat, zonder enige inleiding, ineens mis aan boord van het vliegtuig. Vervolgens zakt die spanning meteen weer in, als ze in rustigere weersomstandigheden komen en iedereen weer lijkt te doen alsof er niets aan de hand is, waarna het noodlot meteen opnieuw toeslaat. De afloop valt ook te raden. Er wordt vervolgens het nodige vleugje romantiek aan toegevoegd, en met het standaard ‘we leven nog lang en gelukkig’-deuntje is de film dan ten einde.

Wat een beetje vreemd is, is dat er halverwege de ramp iemand uit het vliegtuigje gesleurd wordt en daar vervolgens niet meer over gepraat wordt. Niemand lijkt hier verdriet om te hebben of zich zorgen te maken. Ook is het nog onduidelijk hoe het nu is afgelopen met de orkaan als die aan land komt. Volgens Leah is de orkaan zeer ernstig en zal het ernstige gevolgen hebben als het dorp waar de orkaan op af stevent, niet geëvacueerd zal worden. Pas op het allerlaatste moment wordt daadwerkelijk tot evacuatie overgegaan. Maar is dat nog op tijd? En komt deze orkaan nog aan land, en hoe erg zijn de gevolgen? Dat is toch een vraag waar je na afloop nog mee blijft zitten.

Op zich is het een goed idee om een rampenfilm te maken over de orkanen, iets wat toch elk jaar weer flink leeft in het wereldnieuws omdat de orkanen steeds heviger lijken te worden. Toch voldoet ‘Storm Seekers’ niet aan de verwachtingen. Het is te gewoontjes, te doorsnee en te voorspelbaar. Bovendien is er het gemis aan echte spanning, je zit geen moment op het puntje van je stoel, en dat is toch iets wat we allemaal willen als we naar een film van dit genre gaan kijken.

Eveliene Sanders