Stormwind 3 – Ostwind 3 – Aufbruch nach Ora (2017)

Regie: Katja von Garnier | 110 minuten | avontuur, familie, drama | Acteurs: Hanna Binke, Jannis Niewöhner, Amber Bongard, Marvin Linke, Lea van Acken, Tilo Prückner, Cornelia Froboess, Thomas Sarbacher, Nicolette Krebitz, Martin Feifel

In ‘Stormwind 3’ gaat het niet zo goed met Mika. Ze lijkt op haar plek als medewerker op Kaltenbach, de manege van haar oma, maar haar werk – bepalen waar het probleem zit bij onhandelbare paarden – geeft haar veel ergernis. Meestal ligt het namelijk aan de eigenaar van het paard, die de natuurlijke feeling die Mika heeft met deze dieren, mist. Maar dat pontificaal mededelen aan een klant heeft meestal niet het gewenste effect. Daar komt nog bij dat Mika’s dromen steeds mysterieuzer worden. Ze droomt van een omgeving waar paarden wild en vrij kunnen zijn, zoals de natuur bedoeld heeft en steeds duikt daarbij een bijzonder logo op…

Mika gaat op onderzoek uit en komt er achter dat het logo dat ze in haar dromen zag toebehoort aan Ora, in Andalusië. En sterker nog: heel vaag is bij Stormwind een brandmerk te zien met het zelfde logo. Voor het impulsieve meisje zit er niets anders op dan met Stormwind haar biezen te pakken en op weg te gaan naar Spanje. Gelukkig ontdekt haar vriend Milan dit op tijd en brengt hij haar een flink eind op weg. Aan de kust nemen ze afscheid en vanaf daar staat Mika er met Stormwind alleen voor. En dat valt nog niet mee als ‘ola’ zo ongeveer het enige woord is dat je in het Spaans kent.

Gelukkig komt ze met handen en voeten een heel eind. Wanneer ze bij een manege aankomt, wordt ze door het meisje Sam, toevallig een Nederlandse, aangezien voor Sonja, iemand die daar zou komen werken. Mika aarzelt geen moment en neemt de rol aan van Sonja, zodat ze meer te weten kan komen over deze mensen en de omgeving. Sams vader Pedro runt deze paardenhouderij, maar zijn zus, Tara, is een vrijgevochten vrouw die in de ruïnes van Ora blijkt te wonen, ondertussen genietend van een kudde wilde paarden. Deze familievete duurt al jaren. Maar net nu Mika er is, komt dit tot een hoogtepunt. Pedro heeft namelijk een voor de kudde belangrijke waterbron teruggegeven aan de gemeente, niet wetende dat die het op hen beurt weer verkocht hebben aan een multinational die er hele andere, voor de paarden levensgevaarlijke, plannen mee heeft.

Mika zou Mika niet zijn als zij hier een stokje voor zou steken. Gelukkig hoeft ze dat niet alleen te doen, want BFF Fanny sluit ook aan en na enige aarzeling ook Sam én Sam van Kaltenbach. ‘Stormwind 3’ is net als de voorgaande twee delen een kwalitatief goede jeugdfilm, waarbij het verhaal weliswaar wat conventioneel en voorspelbaar is, maar vooral de natuuropnamen het geheel naar een hoger plan tillen. Het acteerwerk is degelijk, de balans tussen humor en spanning is goed op orde en de hoofdpersonen zijn geen eenzijdige ‘helden’, maar gewoon kinderen die fouten maken, maar ook veel goed doen. Een film met het hart op de juiste plek en een aanrader voor iedereen die van het subgenre houdt.

Monica Meijer

Waardering: 3.5