Stormwind – in zwaar weer – Ostwind – Der große Orkan (2021)

Recensie Stormwind - in zwaar weer (Ostwind - Der große Orkan) CinemagazineRegie: Lea Schmidbauer | 96 minuten | avontuur, familie | Acteurs: Luna Paiano, Matteo Miska, Hanna Binke, Marvin Linke, Amber Bongard, Tilo Prückner, Cornelia Froboess Nils Brunkhorst, Gedeon Burkhard

De ‘Stormwind’-serie koos sinds deel vier een iets andere richting: hoofdrolspeelster Hanna Binke (Mika) uit de eerste drie films is inmiddels de twintig gepasseerd en om aansluiting bij de doelgroep te blijven houden, kwam de Zwitserse actrice Luna Paiano aan boord. Luna speelt Ari, die inmiddels haar draai heeft gevonden op manege Kaltenbach, waar ze liefdevol is opgenomen door Maria, Mika’s oma. De hele dag draaft ze op Stormwind door de velden, ondertussen oefenend met haar pijl en boog. Mika is op reis in Canada, waar ze onderzoek doet naar Mustangs, maar met de zekerheid dat Stormwind in goede handen is bij Ari.

Tijdens een hevige storm is Ari getuige van een ernstig ongeluk. Een chauffeur van een bus met een paardentrailer raakt de macht over het stuur kwijt. Met hulp van Ari ontsnappen de paarden aan de dood en de eigenaren melden zich al gauw bij Kaltenbach. Het zijn Nicolai en zijn zoon Carlo, twee Italiaanse kunstrijders, artiesten, noemen zij zichzelf, maar oh wee als je daar ‘circus-’ voor plaatst. Maria moet helemaal niets van circusartiesten hebben, ze vindt het dierenmishandeling, maar Ari is toch geïntrigeerd. Zij gaat samen met Fanny in op de uitnodiging van Nicolai een show bij te wonen, maar tijdens dat optreden krijgt Nicolai en het sterpaard Orkaan een ongeluk.

Wanneer Ari hoort dat Orkaan, het beroemde showpaard, eigenlijk rust moet houden en moet genieten van de buitenlucht en vers gras – iets wat voor een showpaard niet bepaald dagelijkse kost is – vormt zich langzamerhand een plannetje: ze heeft door dat een leek het verschil niet ziet tussen het ene zwarte paard en het andere, dus wat nu als Stormwind Orkaans plekje in de show overneemt? Carlo heeft aanvankelijk zijn bedenkingen, maar het enthousiasme en de zelfverzekerdheid van Ari halen hem over. Maar dan gaat de stoere Ari nog een stap verder… niet wetende dat ze daarmee Stormwind in gevaar brengt én het vertrouwen van Mika schaadt.

‘Stormwind – in zwaar weer’ is een wat vreemde eend in de bijt in de ‘Stormwind’-reeks. De prachtige natuuropnamen waardoor ook volwassen kijkers een zwak kregen voor de serie – die het toch al goed deed bij de doelgroep – ontbreken bijna volledig (al zien we Mika eventjes kamperen in Canada). Ook de insteek – stuntrijden en showpaarden – wijkt af van het motto in de voorgaande delen, waarbij respect en liefde voor de dieren de boventoon voerden. Luna Paiano doet het aardig, maar nu zij zoveel te doen krijgt – zonder al te veel hulp van de sterkere bijrolspelers, blijkt dat het haar niet lukt de film op haar schouders te dragen. Op zich is ‘Stormwind – in zwaar weer’ in vrijwel alles degelijk, al is de conclusie hoewel avontuurlijk wél wat kinderachtig. Pluspunt is dat Hanna Binke’s rol in de tweede helft van de film een stuk groter is, wat voor fans van de eerste delen natuurlijk een absoluut selling point is. Aardige afsluiter (?) in de reeks. Ruimte voor een deel zes? Kom maar op.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 augustus 2021
DVD-release: 24 november 2021