Strange Frequency 2 (2003)

Regie: Jeff Woolnough | 84 minuten | horror, thriller | Acteurs: Roger Daltrey, Jason Gedrick, John Hawkers, Patsy Kensit, Wendy Malick, Jamers Karstens, Lindsay Sloane, Peter Strauss, Vincent Gale, Ron Halder, Joshua B. Hamlin, Terry Howson, Jennifer Anne Lee, David Mackay, Drew McGreadie, Bill Mitchell,Robert Moloney, Frederick Pleasure II, Kelly Dean Sereda, Camille Sullivan, Norma Jean Wick, Marrett Green, Emily Holmes, Tongo Ma, Kevin McNulty, Suzette Meyers, Jim Shields, Marnie Alton, Mark Acheson, Madeline Brown, Chris Cound, Keith Dallas, Luan Davidson, Glenn Ennis, Laura Failows, Emilia Symington Fedy, Kaja Gjesdal, Alexandra Hansen, Jody/Kay Marklew, Reese McBeth, Charles Payne, Cory Trippell, Martin Budny, Damon Johnson, Andrew Johnston, Byron Lucas, Donny Lucas, Stephanie von Pfetten

In de vier verhalen van ‘Strange Frequency 2’ neemt muziek zowel in het verhaal als in het leven van de voorbijkomende personages een belangrijke plaats in. En ook hier komen naast een geslaagde dosis muziek ook de nodige geslaagde tonen op het gebied van spanning, humor en horror voorbij.

Soul Man
De roadie Mitch droomt ervan om net zo’n carrière als de arrogante gitaarspeler voor wie hij hij werkt te hebben. In een rommelzaak ontdekt Mitch een papier met de laatste song van Jimi Hendrix. Ondanks de waarschuwingen van de winkeleigenaar koopt hij het en kan hij opeens fantastisch gitaar spelen. Hij sluit daarna een contract met een geheimzinnige impresario. Wanneer hij vervolgens een optreden geeft, wordt hij alom bejubeld, maar merkt hij ook dat het contract wat minder prettige clausules bevat. Een aardig verhaal met voor de liefhebbers van gitaarmuziek wat geslaagde gitaarsolo’s. Een interessante opening en daaropvolgende verdere opbouw van het verhaal hoewel het vervolg en de afloop daar wat bij achterblijven. Een leuke insteek ook wanneer duidelijk wordt welke gevolgen de manier waarop Hendrix zijn laatste song heeft gemaakt voor Mitch hebben.

Cold Turkey
De zojuist afgekickte muzikant en songwriter Jared is vol goede moed om weer de muziek in te gaan en is vastbesloten om in het vervolg clean te blijven. Er blijft van zijn goede voornemens echter niet veel over wanneer zijn verslaving zich in een wel opmerkelijke vorm telkens weer bij hem aandient met de nodige onvoorspelbare gevolgen van dien. Opnieuw een aardig verhaal met qua opgeroepen nieuwsgierigheid de nodige pluspunten en leuke ontwikkelingen, maar qua vormgeving biedt het ook weer niet al teveel grote verrassingen. Wel wordt er het nodige medeleven met Jared vakkundig opgeroepen wanneer Jared krampachtig probeert zijn verslaving te ontlopen en hij door zijn omgeving maar niet begrepen lijkt te worden.

Instant Karma
De jonge en onschuldige Lara ziet in de rockster Vince Brava haar soulmate. Wanneer ze na een optreden in zijn tourbus weet te komen, ontdekt ze echter op hardhandige en vooral qua intimiteiten ongewenste wijze dat Brava wat dit betreft er zo zijn eigen ideeën op nahoudt. Lara besluit wraak te nemen en weet met Brava van lichaam te wisselen om zodoende te proberen zijn carrière om zeep te helpen. Een van de twee beste verhalen in deze film. Spannend door de opgeroepen nieuwsgierigheid aangaande de wraaknemingen die Lara in Vinces gedaante kan doen. Het geeft de nodige voldoening wanneer de arrogante Vince tot zijn frustraties noodgedwongen zelf de rol van het slachtoffer moet aannemen. Ook qua humor zijn er de nodige opvallende geslaagde momenten, met name wanneer Lara als Vince zijn fans op een wel erg ontluisterende wijze toezingt en hun daaropvolgende glazige blikken in beeld komen.

Don’t Stop Believin’
Nadat de getrouwde senaatskandidaat Ben Stanton een auto-ongeluk krijgt waarbij zijn vriendin Denise om het leven komt kan hij zijn politieke aspiraties wel vergeten. Wanneer hij echter een cd afluistert die Denise hem voor haar dood heeft gegeven merkt hij dat hij tot een paar minuten voor het ongeluk terug in de tijd kan reizen. Kan hij het ongeluk en de gevolgen ervan ongedaan maken? Samen met ‘Instant Karma’ het tweede beste verhaal in deze film. Hoewel:voor de fans van muziek heeft het vanuit muzikaal oogpunt het minste te bieden. Afgezien daarvan spannend door de onvoorspelbaarheden die erin voorkomen en de herhaaldelijk opgeworpen vraag hoe Ben na de eerste mislukte pogingen het noodlottig auto-ongeluk ongedaan denkt te kunnen maken. Ook een geslaagde duistere en zwartgallige afloop van het verhaal.

Wat aan deze productie opvalt is dat het, evenals dat in ‘Strange Frequency’ het geval is, het nergens echt eng wordt, ook al worden er de nodige al dan niet dodelijke slachtoffers gemaakt. Ook in deze productie hebben de verhalen hebben een herhaaldelijk wat vage en licht mysterieuze sfeer door de bovennatuurlijke aspecten die erin zijn opgenomen. Hoewel het wat dit betreft wel achterblijft bij ‘Strange Frequency’. Ook de geslaagde humoristische momenten die in ‘Strange Frequency’ voorkomen zijn hier – met uitzondering dan van in ‘Instant Karma’ – opvallend afwezig. En met name in de eerste twee verhalen zijn de effectief spannende momenten wat dunnetjes gezaaid. In combinatie met de opgeroepen nieuwsgierigheid naar de komende ontwikkelingen wel voldoende om de aandacht vast te houden, maar verder grotendeels als verhalend van aard overkomend. Niettemin, met de sterkere laatste twee verhalen en het degelijk en solide werk van de diverse castleden voor de liefhebbers van het eerste deel in deze serie opnieuw de moeite ruimschoots waard.

Frans Buitendijk