Sunstorm – Solstorm (2007)

Regie: Leif Lindblom | 116 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Izabella Scorupco, Mikael Persbrandt, Jakob Eklund, Krister Henriksson, Suzanne Reuter, Lena B. Eriksson, Maria Sundbom, Antti Reini, Henrik Gustafsson, André Sjöberg, Göran Forsmark, Annika Olsson, Sandra Engström, Saga Larsson

Verfilmingen van Scandinavische thrillers genieten de laatste jaren een grote populariteit, waarbij de boekverfilmingen van Henning Mankell en Liza Marklund het meest in het oog springen. ‘Sunstorm’ is de verfilming van het debuut van de Zweedse schrijfster Åsa Larsson.

Wanneer de spirituele leider van een evangelische kerkgroep bruut wordt vermoord, belt zijn zus Sanna in wanhoop haar beste vriendin Rebecka op voor hulp. Rebecka heeft ook haar verleden bij dezelfde ‘sekte’ en gaat op onderzoek uit naar de moordenaar van Viktor.

De witte magische wereld van Zweeds-Lapland, mysterieuze gebeurtenissen binnen een religieuze gemeenschap, een brute moord en een verfilming van een bestseller. Alle ingrediënten voor een ijzingwekkend spannende thriller zijn dus aanwezig in ‘Sunstorm’. Helaas geven goede ingrediënten niet altijd een goede maaltijd, zo ook in deze Zweedse film waar een bestseller niet garant staat voor een goed script. Hieruit blijkt maar weer eens hoe verschillend een boek en een filmscript van nature zijn.

De film is chaotisch gemonteerd, kent geen logische verhaallijn en krijgt het daardoor niet voor elkaar om echt interessant en spannend te worden. Redelijk bizar is ook dat na de climax, het verhaal pas echt duidelijk vorm krijgt, dit komt zo abrupt en op een raar moment dat de film als een sof eindigt. Het uitgangspunt van een moord binnen een religieuze gemeenschap/sekte is op zich een interessante. Juist het dilemma van de dunne grens tussen de twee zou een prominentere plaats in de film moeten krijgen. Nu is het een standaardthriller die zich wel binnen dit thema afspeelt maar dit had net zo goed niet het geval hoeven te zijn.

Misschien is het ontbreken van uitdieping van de verschillende karakters wel het grootste mankement. Er wordt bijna geen informatie over hun verleden gegeven, hierdoor blijft het gissen naar de handelingen die ze in een later stadium uitvoeren. Dit totale ontbreken van diepgang is vooral een gemis omdat de acteerprestatie van Izabella Scorupco verder uitstekend is.

Is het dan zo dramatisch gesteld met ‘Sunstorm’? Toch ook weer niet, de film houdt wel degelijk de aandacht vast en er worden een aantal interessante doch gruwelijke thema’s aangesneden. Ook de beelden van het prachtige Lapse landschap zijn een genot om naar te kijken. Er had alleen zo veel meer ingezeten, een inktzwarte dramatische thriller die niet alleen handelt over een zoektocht naar de moordenaar maar ook over de motieven en visies van mensen binnen een dergelijke religieuze gemeenschap/sekte. Zo had de rol van sociale controle ook meer de aandacht mogen krijgen. Op deze manier zou de menselijke emotie meer op de voorgrond kunnen treden en de film een persoonlijker tintje krijgen.

‘Sunstorm’ faalt in menig opzicht door het ontbreken van uitwerking van karakters, de focus die teveel op de moord wordt gelegd en daardoor interessantere zaken uit het oog verliest. Desondanks is het een redelijke thriller, die echter veel en veel beter had moeten zijn.

Meinte van Egmond