Taffin (1988)

Regie: Francis Megahy | 92 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Pierce Brosnan, Ray McAnally, Alison Doody, Jeremy Child, Dearbhla Molloy, Jim Bartley, Alan Stanford, Gerard McSorley, Patrick Bergin, Britta Smith, Jonathan Ryan, Liz Lloyd, Ronan Wilmot, Liam O’Callaghan

Mot in een Iers plattelandsdorp. Inzet is een sportveld dat moet worden beschermd tegen de snode plannen van een witte boord boef. Dat blijkt echter al snel iets te schattig voor een actiefilm, en de aandacht verplaatst zich naar het lokale protest tegen de bouw van een heuse chemische fabriek. Het gaat allemaal niet zonder slag of stoot – gelukkig maar, zullen we maar zeggen – en het opstandige dorp roept de hulp in van Taffin, een coole macho met het spreekwoordelijke kleine hartje. Uiteraard loopt alles dan uit de hand, voor dat het al dan niet weer goed komt.

‘Taffin’ maakt het zichzelf allemaal niet te moeilijk. Het is zo’n film waar iedereen gewoon even z’n woordje doet. Veel verbale interactie komt er niet aan te pas. Hup, statement maken en wegwezen dus. “You look like a man who needs a break, preferably not bones,” zegt Taffin tegen een van zijn tegenstanders. Einde scène, de boodschap is wel duidelijk. Ergens om heen draaien doet regisseur Francis Megany helemaal niet. Behalve als het in de plot om de nodige verklaringen gaat overigens. Zo wordt er vooral aan het eind flink wat uitleg ontlopen. Van geloofwaardigheid moet ‘Taffin’ het dan ook niet hebben. De dialogen, montage, aankleding of scènes in het algemeen zijn bij vlagen alsof ze door een stel puberende jongens zijn bedacht. Het heeft vaak ietwat idioots. Brosnan die met zijn rode Ford Mustang door het Ierse plattelandsdorp toert bijvoorbeeld. Of een bad guy die zich druk maakt om een parkeerbon. Het zal wel de eerste schurk zijn die zich daar druk over maakt. Brosnan is als een Ierse Seagal, inclusief een leren jasje en vaag verleden. “What’s a man like you doing here?”, vraagt zijn kersverse vriendin Charlotte (Allison Doody) aan hem. Taffin zou in een ver verleden ooit priester worden, maar incasseert nu in opdracht achterstallige schulden. Dat alleen al vraagt om een forse portie inlevingsvermogen.

Saai wordt het niet, dat moet worden gezegd. En voor wie Pierce Brosnan gewoon stoer wilt zien doen, is het allemaal ook nog te pruimen. Tegenspeelster Doody doet het bovendien prima als de vriendin die voor de juiste morele inbreng moet zorgen. Maar dat was het dan ook wel. ‘Taffin’ heeft verder maar bar weinig om het lijf en de aanwezigheid van Brosnan is waarschijnlijk dan ook de enige reden dat de film op dvd is verschenen.

David Croese