Tainted (2020)

Regie: Brent Cote | 90 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Alan Van Sprang, Sara Waisglass, John Rhys-Davies, Shawn Roberts, Neven Pajkic, Aaron Poole, Lina Roessler, A.C. Peterson, John Ralston, Simon Northwood, Markjan Winnick, Jake Michaels, Julian Lewis, Josh Bainbridge, Joseph Claude Dubois, Jack Sansone

Hoe kun je origineel zijn als alles al een keer is gedaan? Zowat elk idee voor een actiefilm, thriller of blockbuster is al eens uitgevoerd. In goede en slechte varianten. Regisseur Brent Cote is zich daar terdege van bewust. Deze cineast kiest er niet voor om origineel te zijn. Zijn plan is om een uitgekauwd verhaal op een goede, intelligente manier te vertellen. Daarmee neemt hij een groot risico, want om in deze tijd een film over bekeerde neonazi’s, boze Russen en een ‘laatste klus’ in te blikken heb je lef nodig. Dit is geen uitgekauwd voer meer, maar een laf smakeloos papje. Toch is Cote met zijn aanpak een heel eind gekomen en dat is bewonderingswaardig!

In ‘Tainted’ draait het om Lance (Alan van Sprang). Deze man is een ex-gevangene en heeft banden met de Russische maffia. In de gevangenis sloot hij zich aan bij neonazi’s. Dit was een overlevingstactiek. Maar een lidmaatschap bij het Arisch broederschap is geen klein dingetje: het is een overeenkomst voor het leven, merkt Lance. Daarnaast moet onze antiheld nog een keer van de Russen aan de bak. Deze ‘laatste klus’ – Lance wil na vijftien jaar cel een mooi bestaan als vrij man opbouwen – blijkt niet zo eenvoudig als gedacht.

‘Tainted’ is een film die het van de sfeer moet hebben. Cote kiest voor een deprimerende setting. Dit is een trage vertelling over een man met een zwaar en smerig verleden. Lance wil met zichzelf in het reine komen, maar kan dat wel als je zulke vreselijke dingen hebt gedaan? ‘Tainted’ is meer drama dan thriller. Een goede keuze, want de cast zorgt ervoor dat je geboeid blijft. Van Sprang is goed op dreef.

Het tempo ligt echter erg laag. Doordat de spanningsboog niet gedurende de hele speelduur gespannen is, kakt de film bij vlagen in. Jammer. Met een iets strakker script en iets meer actie had deze film meer impact gehad.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD-release: 28 april 2021