Taxi (1998)

Regie: Gérard Pirès | 86 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, Emma Sjöberg, Bernard Farcy, Georges Neri, Guy Quang, Maurice Murcia, Sabine Bail, Dan Herzberg, Sébastien Thiery, Eric Bérenger    

De openingsscène van ‘Taxi’ is een pizzabezorger die op zijn scooter door de straten van Marseille scheurt. De beelden zijn zo gefilmd dat het lijkt alsof de kijker direct achter de scooter aanrijdt. De vonken van de uitlaat die over het asfalt schuurt spatten in ons gezicht. We maken kennis met één van onze hoofdpersonen, Daniel genaamd. Luc Besson, de schrijver van het script, heeft met deze scène de toon gezet voor een actiekomedie die het midden laat tussen de realiteit en een stripwereld. Gebeurtenissen die alleen in stripverhalen voorkomen weet hij in de werkelijkheid te plaatsen. Een voorbeeld hiervan is het omvallen van een snelheidsmeter nadat Daniel daar met 240 kilometer per uur langs suist. De regie heeft hij uit handen gegeven aan vriend Gérard Pirès, maar Besson blijft toch nog betrokken bij zijn geesteskind, dat hij naar verluidt in dertig dagen heeft geschreven.

Het verhaal, dat niet veel diepgang heeft, is goed genoeg om een hoop humor en actie te herbergen. Deze elementen wisselen continu stuivertje met elkaar. De humor wordt subtiel gebracht in dialogen, maar ook in de diverse komische scènes. Gezien het tempo van de film heeft de kijker weinig rustpunten. Het gemis aan diepgang heeft ervoor gezorgd dat er geen echte karakterontwikkeling plaatsvindt. De personages zijn vlak en stereotype, maar toch wekken de hoofdpersonen sympathie op. Gérard Pirès heeft bij de enscenering van de achtervolgingsscènes de hulp ingeroepen van echte autocoureurs (onder andere Jean-Pierre Jabouille, Jean-Pierre Jarier, Jutta Kleinschmidt, Henri Pescarolo en Jean Ragnotti). Zij hebben de choreografie van de scènes en het rijden van de auto’s voor hun rekening genomen, waardoor deze zeer spectaculair ogen.

Een rode draad door het verhaal is Frankrijk vs. Duitsland. Zo mag hoofdcommissaris (Commissaire Gilbert) uit oogpunt van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen niet spreken van moffen, heeft hij een collega, Petra, die van Duitse afkomst is en rijden de overvallers in een Mercedes. Daniel rijdt daarentegen weer in een Peugeot. Dit zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. Samy Nacéri (Daniel) en Frédéric Diefenthal (Emilien Coutant-Kerbalec) weten zich goed te verplaatsen in de hoofdpersonages en hun samenspel is van een goed niveau, maar Bernard Farcy in de rol van Commissaire Gilbert steekt met kop en schouders boven hen uit. Zijn aanwezigheid en vertolking van de naïeve en strijdbare commissaris is zeer humoristisch. Wat verder opvalt is de goed gekozen soundtrack. Vanaf de eerste scène met de scooter is rapper Akhenaton (werkelijke naam Philippe Fragione) er ingeslaagd om muziek te maken die uitstekend past bij de film. Kortom: deze film is een ware “”at(r)axi””!”

Lodi Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 oktober 1998