Taxi, roulotte et corrida (1958)

Regie: André Hunebelle | 90 minuten | komedie | Acteurs: Louis de Funès, Raymond Bussières, Anette Poivre, Guy Bertil, Véra Valmont, Jacques Dynam, Paulette Dubost, Albert Pilette, Sophie Sel, Max Révol, Jacques Bertrand, Louis Bugette

In de openingsscène rijdt Maurice Berger op hoge snelheid met zijn taxi door het centrum van Parijs. Hij jaagt zijn passagier de stuipen op het lijf met zijn wel erg sportieve rijstijl en ondertussen vertelt hij hem uitgebreid over zijn aanstaande vakantie naar Spanje. Bij het afrekenen blijkt de goede man doof te zijn en is Maurice verontwaardigd dat de passagier hem niet gewaarschuwd heeft dat hij het hele verhaal over de vakantie voor niets heeft zitten vertellen.

De volgende dag haalt Maurice met zijn vrouw Germaine (Paulette Dubost) en zijn zoon Jacques (Guy Bertil) zijn zwager Léon (Raymond Bussières), zijn schoonzus Mathilde (Annette Poivre) en hun dochter Nicole (Sophie Sel) op met de auto. Zijn schoonfamilie heeft een caravan en zo vertrekken de twee gezinnen naar Spanje. Bij de grens wordt de bagage van iedereen gecontroleerd. Myriam wordt al van smokkel verdacht en de douane heeft een meer dan gewone belangstelling voor haar, haar bagage en haar auto. Daarom ontdoet ze zich op slinkse van de diamant door deze in de zak van Maurice zijn colbert te laten glijden. Na dit voorval belt ze met haar opdrachtgever, de eigenaar van de nachtclub ‘La Corrida’ in Granada. Ze legt hem de situatie aan de grens uit en verzekert hem dat het een fluitje van een cent is om de diamant weer terug te krijgen als ze eenmaal in Spanje is. De rest van de film bestaat uit de pogingen van Myriam en de gangsters van de nachtclub om de diamant weer in handen te krijgen.

Louis de Funès speelt zoals van hem kan worden verwacht met veel expressie en flair. Véra Valmont doet het goed als de koele blondine die rationeel te werk gaat en zich heel goed realiseert wat voor vervelende consequenties het kan hebben als de gangsters de diamant niet terugkrijgen. ‘Taxi, Roulotte et Corrida’ is onderhoudend door de combinatie van slapstick en milde humor met een tikkeltje serieuze ondertoon. Verwikkelingen zijn er volop en de rivaliteit tussen Maurice en zijn zoon om de aandacht te trekken van de mooie Myriam is een grappige vondst.

Diana Tjin-A Cheong