Terminal (2018)

Regie: Vaughn Stein | 95 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Margot Robbie, Simon Pegg, Dexter Fletcher, Mike Myers, Max Irons, Katarina Cas, Nick Moran, Les Loveday, Jourdan Dunn, Matthew Lewis, Thomas Turgoose, Jay Simpson, Benjamin Griffin, Robert Goodman

Margot Robbie timmert lekker hard aan de weg. Sterker nog: deze actrice heeft inmiddels een snelweg met naamsbekendheid bij elkaar getikt. Helaas is het wegdek niet overal even solide. ‘Terminal’ laat zich vertalen als een stukje slecht wegdek. Alsof je van Nederland België inrijdt…

In ‘Terminal’ worden twee huurmoordenaars door een mysterieuze werkgever ingehuurd. Erg aantrekkelijk klinkt de klus niet. Sterker nog: het doet eerder aan een verkapte zelfmoordmissie denken! Toch is er interesse voor deze klus, omdat het financieel gezien erg interessant is. So far, so good. Dan krijgt het duo te maken met een vreemde femme fatale. Deze dame raakt verwikkeld en verweven met de opdracht van de twee beroepsmoordenaars.

Het is vanaf het begin af aan duidelijk dat regisseur Vaughn Stein groot fan is van Quentin Tarantino. Hij legt – net als zijn idool – veel nadruk op de dialogen. Helaas zijn de woorden die Stein de cast in de mond legt niet zo spitsvondig als die van Tarantino. Het resulteert al snel in een nogal vermoeiende kijkervaring.

Film is een visueel medium en niet bedoeld om ellenlang quasi grappige dialogen op de kijker af te vuren. Één Tarantino is genoeg. Wie zit er op een kloon of kopie te wachten? Volgens Stein blijkbaar een hoop mensen. De cast dacht er blijkbaar hetzelfde over. Helaas heeft deze zienswijze geen leuke rolprent opgeleverd. De gesprekken komen gekunsteld over en gaan daardoor irriteren. Er wordt te hard geprobeerd om grappig uit de hoek te komen en dat werkt juist averechts.

De namen van de castleden zijn indrukwekkend, maar helaas zijn hun prestaties niet van hetzelfde niveau. Robbie is altijd leuk om naar te kijken, maar zelfs zij kan met haar charisma deze film niet uit de middenmoot halen. Ook Pegg en Myers kunnen met hun komisch talent weinig uithalen om deze rolprent te redden. Jammer. ‘Terminal’ is een mislukte film waar meer in had gezeten.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2

DVD-release: 2 mei 2019