The Abyss (1989)

Regie: James Cameron | 146 minuten | actie, drama, avontuur, science fiction, thriller | Acteurs: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio, Michael Biehn, Leo Burmester, Todd Graff, John Bedford Lloyd, J.C. Quinn

De eerste teaser van deze film bevatte niet meer informatie dan From writer and director James Cameron. Zonder beelden van de film te tonen, acteurs te vermelden of een verhaal duidelijk te maken werd de film gepromoot door te zeggen dat een James Cameron film wel goed moet zijn. Natuurlijk zijn de verwachtingen erg hoog van de man achter ‘Terminator’ en ‘Aliens’, maar er zijn nog veel meer redenen waarom deze film niet gemist mag worden. Enkele hiervan komen in deze recensie aan bod, ‘The Abyss’ is een echte must-see.

Het gehele verhaal speelt zich af diep onder het zeeoppervlak, een geheel andere wereld. De beelden onder water zijn visuele meesterwerken, een documentaire op ‘Discovery Channel’ nabij, maar ook de vormgeving van het booreiland is indrukwekkend. Er is zeer veel oog voor detail en de special effects laten je niet geloven dat deze film al sinds 1989 bestaat.

De creativiteit van Cameron resulteert niet alleen in een lust voor het oog, ook het verhaal is origineel en pakkend. We gaan van mogelijke Russische aanvallen via kernkoppen en doorgedraaide mariniers naar het magische ondenkbare wat zich afspeelt in de diepte van de zee waar geen mens eerder is geweest. Zonder enige problemen blijft de spanning behouden waardoor de 146 minuten voorbij lijken te vliegen. De DVD biedt de kijker ook de nog achtentwintig minuten langere Special Edition Version wat vooral extra omgevingsbeelden oplevert.

De cast bestaat onder andere uit Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn. Harris is altijd een goede toevoeging aan een film en de haat/haat relatie met Mary Elizabeth levert romantiek en humor. I hate that woman, You probably shouldnt have married her then, huh?

Deze topfilm is toch nog een half sterretje verwijderd van een maximum score. Aan het einde van de film moest nog een lesje aan de mensheid worden geplakt wat het geheel een behoorlijk zoete Amerikaanse nasmaak geeft. ‘The Abyss’ is een uitstekende en mooie film met een sterk verhaal en indrukwekkende cast. Een tip voor iedereen die zich een avond lekker wil laten meeslepen naar het onbekende van de zee.

Alex van Wankum

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 15 december 1989